Настоящият и.ф. административен ръководител на Районен съд-Бургас и доскорошен зам.-председател Силвия Петрова не успя да убеди Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), че заслужава да стане титуляр на поста. Тя бе и единственият кандидат в процедурата по избор на административен ръководител, като в нейна подкрепа гласуваха единствено Лозан Панов, Олга Керелска, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова.

Пред кадровиците съдия Петрова посочи, че за нея е изключително важен диалогът между колеги и между инстанциите и го окачестви като „определящ и основополагащ, доколкото нашата работа е резултат от колективен труд и никой ръководител не може да се справи сам, без подкрепата на екипа си, на магистратите и съдебните служители и не на последно място и на административните ръководители в съдебния район“.

След като изложи статистика за дейността на Районен съд-Бургас, кандидатът отговори на въпроси на членове на Колегията относно очакваната реформа в съдебната карта. Според мнението й, е необходимо преди да бъдат взети кардинални решения, кадровиците да се посъветват поне с административните ръководители на съответните окръжни съдилища, в чийто райони се предвижда определено преструктуриране на районни съдилища.

Съдия Петрова посочи още, че в Районният съд в Бургас съществува известно напрежение свързано с кадровата необезпеченост на органа и постоянното текучество на кадри особено във връзка с командироването им в други съдилища.

Чувствам се подготвена да заема позицията Административен ръководител - Председател на Районен съд - Бургас и да положа максимални усилия и решимост, както досега в работата ми, за продължаване и надграждане на добрите управленски решения, необходими за постигане на качествено правораздаване, за подобряване на имиджа на съда, популяризирането на дейността и повишаване на общественото доверие в съдебната система, в случай че ми бъде гласувано доверие от Ваша страна“, смята съдия Петрова.

Мнозинството в Съдийската колегия на ВСС обаче не сподели това виждане.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков посочи, че няма да подкрепи кандидатурата на съдия Петрова, с основния аргумент, че в момента микроклиматът в Районен съд-Бургас е изключително влошен, а съдия Петрова е била до момента част от екипа на досегашния председател Асен Радев, като в този период с нищо не е допринесла за преодоляването на проблемите там.

Мандатът на колегата Радев беше провалил се мандат. Колегата Петрова беше в този екип. Няма как да дам вот за председател, който е бил в екип, чийто мандат се е провалил. Това означава да легитимирам лошия мандат на колегата Радев. Няма да го направя и затова ще гласувам „против““, посочи Чолаков.

„Откакто колегата Петрова е и.ф. административен ръководител положението в съда се е подобрило. Обтегнатите отношения там се дължат на липсата на кадри, което води и до снижаване на колегиалността. Не споделям оценката за провален мандат. Не бива да подценяваме и факта, че колегата Петрова е подкрепена единодушно от Общото събрание на Районен съд-Бургас“, възрази Цветинка Пашкуванова.

И председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов застана твърдо зад кандидатурата на съдия Петрова, определяйки я като „нежна натура“. Същата теза споделиха и Атанаска Дишева и Олга Керелска.

Вероника Имова от своя страна посочи, че не е останала удовлетворена от представянето на съдия Петрова в настоящата процедура и въпреки че няма преки наблюдения върху дейността й, е останала с усещането, че кандидатът не е достатъчно добре подготвен и има пропуски в информираността си относно съществени за района проблеми.

В крайна сметка, надделя становището, че съдия Силвия Петрова не е готова да стане председател на Районен съд-Бургас.

Източник: Правен свят