Николай Попов, който е кмет на котелското село Топузево, остава в ареста. Това определи днес състав на Бургаския апелативен съд. Попов беше хванат на 28 март, докато опитва с лекия си автомобил да пренесе 24 кг. метамфетамин през ГКПП- „Лесово“

Николай Попов е с наложена мярка за процесуална принуда от ОС Ямбол, която се оспорва от защитата по съображение за незаконосъобразност, необоснованост и допуснати процесуални нарушения. Адвокатът на задържания твърди, че делото липсва протокол за оглед на местопроизшествието и снимков материал. Не е извършен и полеви наркотест, който да установи какво точно е намерено в колата. Не са взети и дактилоскопски следи. Според защитата няма как намереното в автомобила вещество разпределено в найлонови торбички да се свърже с обвиняемия. Адвокатът на задържания кмет подчерта , че той е с чисто съдебно минало и няма основания за извода, че може да се укрие или да извърши друго престъпление. Защитата настоя за мярка за неотклонение „домашен арест“.

Именно фактът, че е кмет на населено място се явява отегчаващо вината обстоятелство, защото би следвало да е пример за подражание на съгражданите си, заяви държавният обвинител. Прокуратурата поддържа искането за потвърждаване на мярката за процесуална принуда.

АС Бургас споделя изводите на първата инстанция, че има обосновано предположение, Попов да е извършил опита за контрабанда на 24 кг. наркотик. Фактът, че е управлявал автомобила, в който е намерено наркотичното вещество и обясненията му, че е оправял багажа са достатъчни на този ранен етап от разследването да обосноват подозрения за авторството. Доводите на защитата, че от протокола не може да се изведат данни в подкрепа на обвинението съдът намира за неоснователни.

В протокола има описани конкретни данни за автомобила, регистрационни номера, нотариално заверено пълномощно на обвиняемия да управлява автомобила и показанията на очевидци. Количеството на /25 кг./ таблетките и разпределението им в 16 отделни пакета на различни места в автомобила говори за отношение и знания за превозвания багаж от страна на Николай Попов. Че става дума за високорисков наркотик, сочи и приетата от съда експертна справка, видно от която 15-те броя пакети с родови таблетки, представляват наркотичното вещество екстази , което е с висока степен на риск за общественото здраве.

В Определението си въззивният съд се позова на практика от ЕСПЧ и се мотивира с посоченото от съда в Страсбург по делото“ Илийков срещу България“, че строгостта на наказанието е съществен елемент от оценката на риска от укриване или извършване на друго престъпление. За това деяние законът предвижда „лишаване от свобода“ в размер от 10г. до 15г., „глоба“ в размер от 100 000лв. до 200 000 лв., като и конфискация в полза на държавата на превозното средство, с което е пренасян наркотика.

Съдебният състав намира, че общественото положение на обвиняемия допълнително завишава степента на обществена опасност на личността му, а чистото му съдебно минало и конкретната трудова заетост не са му попречили да участва в контрабандата.

Апелативен съд Бургас потвърди определението на Окръжен съд Ямбол, с което на Николай Попов е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Постановеният съдебен акт е окончателен.