"За съжаление пикът най-вероятно ще бъде около Великден според прогнозите. Единственият сигурен начин да предотвратим рязък бум, е да се изолираме, защото вирусът се предава от човек на човек. Когато няма контакт между хората, вирусът няма как да се предаде", допълни ген. Мутафчийски. Д-р Ангел Кунчев шокира с прогноза кога ще достигнем пика на COVID-19 ВИДЕО "Смисълът от бързите тестове е търговски, не медицински. Той е чудесен към края на епидемията, за да се види кой е изградил антитела", каза още той. "Докато съм на това място няма да позволя търговци да накарат държавата да похарчи милиони. Днес в Испания са похарчили милиони за бързи тестове, които са се оказали безполезни. Преди 4 дена Франция ограничи бързите тестове според препоръките на СЗО, а вчера - Германия.

Аз искам да разбера за 5 минути, но няма как", каза той. "Такава апаратура трудно се държи на склад. Успяха да дарят по моя информация около 25 апарата в страната, не само в София. Дали има кой да работи с тях – във всяка болница има анестезиолози. Вижда се, че има", заяви шефът на ВМА. Запитан за твърденията, че дори анестезиите не могат да се правят от всеки анестезиолог, той каза: "Имаме дефицит на анестезиолози. Лекарите и сестрите застаряват в България, но сме длъжни да се справим с това, което разполагаме. Трябва да се поддържа баланс, не може да отидем към тестовете или към апаратите само".

Апаратите са определени, направена е държавна поръчка. Колкото и да искат частни спонсори да закупят апарати, самите фирми им отказват. Държавната поръчка е много голяма. Тестовете ги купуват от няколко дистрибутора, говорим за PCR тестовете – сигурните. Изчакването е от около 2-3 седмици", добави шефът на ВМА. "Поддържахме готовност, не сме останали без тестове. Запасите са ни 7-8-10 хил. напред. Това го поддържаме и благодарение на дарителите. Ще ползваме тестовете, които са сигурни, защото това, което е на пазара, са изключително несигурни тестове", каза ген. Мутафчийски. "Испанците трябва да си ползват тестовете, ако са ги получили всичките. Израел работят много активно, САЩ работят. Днес излезе съобщение, в Германия има методика за по-бързо възстановяване с антиген", заяви той. На въпрос повече генерал или повече професор по медицина се чувства, шефът на ВМА отговори: "Винаги съм бил лекар, нищо че в последно време някои хора се опитват да го забравят. Унифрмата е работното ми облекло. Един генерал с какво да хори – с пижама. Имам дрехи за операция, но не са с пагони. Това не е само работа за бяла престилка". Запитан повече оптимист или повече песимист се чувства сега от момента, в който зае поста си в началото на епидемията, той каза: "Имам усещането, че съм 3 месеца в този водовъртеж, въпреки че са 3-4 седмици. Толкова много неща се направиха. Би трябвало да дадат резултат. Няма как да не дадат". "Изпреварихме много държави с навременнии адекватни мерки. Те после ни сочиха за пример, това не е моя измислица", заяви шефът на ВМА.