ВАС отмени новите ТЕЛК-ове. Инвалидите ще поличават пенсия за всичките си заболявания

img

Тричленен състав на Върховния административен съд е отменил текстове от Методиката за прилагане на отправните точки на оценка на трайно намалената работоспособност /вида и степента на увреждането/ в проценти, която е част от Наредбата за медицинската експертиза, съобщиха от пресцентъра на съда.

Решението обаче не е окончателно и може да се обжалва пред петчеленен състав на ВАС, предаде БТА.

Отменената разпоредба гласи: "Когато са налице няколко увреждания, независимо дали са за заболявания от общ характер, или за заболявания с причинна връзка, за всяко от които в отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност /вид и степен на увреждане е посочен отделен процент, оценката на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане се определя, като се взема най-високият процент по съответната отправна точка на най-тежкото увреждане. Останалите проценти за съпътстващите увреждания не се вземат предвид при оценката, но се изписват в мотивната част на експертното решение."

Върховните съдии са констатирали, че в доклада при приемането на разпоредбата липсва конкретика и яснота, статистически данни и процентно съотношение на хората с увреждания по категории: с множество увреждания, тежки по своя характер, и други. Не е спазено и задължителното условие на Закона за нормативните актове, императивно изискващ анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.

Според съдиите нарушенията на административнопроизводствените правила са съществени, защото са довели до нарушаване на основни принципи на административното производство - законност, равенство, достъпност, публичност и прозрачност.

В момента над 200 хиляди болни баха с оразани права, тъй като в ТЕЛК отчитаха основното и най-много едно съпътсващо заболяване. 2 коментара

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

2 Коментара

 •  
  Боряна Холевич
  2020-02-02 12:09:17

  Моля не заблуждавате хората и не пишете глупости. В т. 4 от Наредбата от 2019 г, която не е отменена, ясно е казано , че всички заболявания се вземат предвид само при наличие на поне две заболявания, обуславящи 50 и над 50 %. Необходимо е МЗ спешно за излезе с ясни и недвусмислени указания как да процедира ТЕЛК след отмяната от ВАС на т. 3 от приложение 2 на Наредбата за експертиза на работоспособността. Имаме следните въпроси: - От т. 4 произтича ли основание когато не са налице две заболявания, обуславящи 50 и над 50 % ТНР, само заболяването с най - високия процент за определя крайния процент? -Ако от т. 4 не произтича горното основание по каква методика ТЕЛК да определя крайния процент когато не са налице две заболявания, обуславящи 50 и над 50 % ТНР след 14 дни, ако решението на ВАС не бъде обжалвано? В противен случай ще сме принудени до получаването на съответни указания, след 14 дни да прекратим временно освидетелстването на пациенти, попадащи в казуса на т.3 от приложение 2.

 •  
  Боряна Холевич
  2020-02-02 12:05:27

  0886152628

Най-новото

Актуални теми

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас