3% от базата данни на НАП източени от хакерите, ще ни засегне ли?

img

Една от услугите, които са достъпни на сайта на НАП, се е оказала по-слабо защитена и това е довело до възможността да бъда хакната базата данни на приходната агенция и да изтекат в публичното пространство личните данни на милиони българи и фирми.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
МВР шефът Маринов: Атака срещу НАП има, имейлът – руски!
Оценките са, че са изтекли 3% от базата данни на НАП.

Според финансовия министър Владислав Горанов става въпрос за целенасочено и злоумишлено действие.

А услугата с по-слаба защита е създадена през 2012 г.

Тя е система за установяване на ДДС от български граждани, които са извършвали сделки в чужбина, обясни той след заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет, свикан от премиера Бойко Борисов във връзка с хакерската атака срещу НАП.

Горанов се зарече, че ако се установи безотговорност или немарливост от страна на служители на НАП, ще си понесат отговорностите.

В същото време финансовият министър призна, че трудно се намират IT специалисти за държавна служба, защото в частния сектор заплатите им са доста по-големи.

И все пак данните, които са изтекли са частични и не дават достатъчно възможност за установяване на материалното състояние на данъкоплатците.

"Оценките са, че данъчно - осигурителната информация, която е изтекла е недостатъчна, за да се направи цялостен извод за имущественото или финансовото състояние на конкретно физическо лице. Факт е, че НАП е една от най-достъпните от гледна точка на комуникация, 114 услуги се извършват през НАП за граждани, за ден има 100 – 150 000 справки и декларации“, обясни Горанов.

Според него хората не бива да губят доверието си в надеждността на НАП, защото информацията която е подава към НАП е конфедициална.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас