Чакан 50 години ден в Тръстиково и Трояново: Започва смяната на старите водопрводни тръби, за да няма повече аварии и мътилка

img

За жителите на селата Тръстиково и Трояново в община Камено днес е чакан от 50 г. ден, тъй като бе даден старт на полагането на нов водопровод и на подмяна на старите тръби, за да може най-после в чешмите да тече чиста вода. Първата копка в Тръстиково бе направена от кмета на Община Камено Жельо Вардунски, в присъствието на зам. кмета Димитър Петров, кмета на селото Иванка Драгова, представители на фирмата-изпълнител, местни жители.

„По този проект работим откакто ме избраха за кмет. Имаше спорни моменти и забавяне по времето на служебното правителство, минахаме през всякакви процедури и ето, че вече реализацията му стана факт. Това е дългоочакван проект за хората в тези села. Ставаха много аварии, жителите пиеха вода от етернитови тръби, които са канцерогенни. Не можехме да ремонтираме и улици, защото когато това ставаше, веднага се случваше авария и трябваше пак да се копае.“, каза кметът Жельо Вардунски.

Срокът за изпълнение на проекта е 96 дни. Средставата, които ще бъдат заделени са 1 млн. 752 хил. лева за Тръстиково, а за Трояново - 2 млн. 639 хил. лева.

„Имахме много проблеми, водата спираше, постоянно имаше аварии. Радваме се за това, което се случва. В момента водата е негодна за консумация. Благодарим на момчетата от ВиК -Камено, които веднага откликваха и реагираха адекватно, но тръбите са стари, няма как да няма повреди. Надяваме се след смяната на водопорвода всичко да е идеално, защото ние сме център, от който се подава вода и за други населени места“, каза кметът на Тръстиково Иванка Драгова.

Хората на селото посрещнаха с надежда предстоящата рехабилитация на водопроводната мрежа. „Всички се радваме и се надяваме да има чиста вода. От каналите сега тече мътилка, с часове се изтича. Пием минерална вода от магазина“, каза Елена Иванова.

С реализацията на проекта ще се осигури чиста вода на жителите на селото. Ще бъдат изцяло сменени етернитовите тръби, полагани преди няколко десетилетия. Проектът е между Община Камено и ДФ „Земеделие“ по подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването , подобряването и разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г., подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Предстои и реконструкцията на вътрешната водопроводна мрежа на Тръстиково.

Ще се рехабилитира част от съществуващата водопроводна мрежа, което ще доведе до подобряване на качеството на питейната вода, намаляване на авариите и по-голяма продължителност на водоснабдяването. Целта е да се осигури водоснабдяване без прекъсване, да се намалят разходите за експлоатация поддръжка на водопроводната система.

2 коментара

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

2 Коментара

 •  
  ххх
  2019-07-16 15:17:45

  Нищо пак няма да направят както трябва.

 •  
  Ивайло
  2019-07-11 15:16:25

  Честито и на двете села! За съжаление проблемът с мъкненето на туби с минерална вода ще си остане. За съжаление във водата на Тръстиково, с която се захранват и още няколко села е с много високо съдържание на нитрати и съответно е негодна за пиене! Трябва да се помисли за алтернативни варианти за водоснабдяване, а не сондажите с подпочвени води на с. Тръстиково!

Най-новото

Актуални теми

Убийство в Карнобат

Никулден 2020

Пациент с КОВИД скочи от УМБАЛ-Бургас