На крака и с бурни аплодисменти бургазлии посрещнаха вдъхновителя Теодосий Теодосиев. Златният физик пристигна в града за да представи лично биографиния си филм "Формулата на Тео".

"Във филма ще видите част от моите ученици. Показваме група студенти от СУ "Климент Охридски" които се интересуват как се прави "умствен фитнес". Много труд трябва за това, работи се хиляди часове, решат се много задачи. И тогава може да се излезе на световно ниво. България не е малка страна.Тук в Бургас се правят изумителни неща за малките деца. Възхитен съм! Това е един от градовете на моите предци. Филмът свършва няколко пъти, но вие не бързайте да си тръгвате след първия финал. Има хора, които си правят планове за няколко часа, други за няколко дена, месец или година. Истината е, че нашите планове продължават до безкрайност и сега ще се докоснете до тази безкрайност" - с тези думи Теодосий Теодосиев откри официално прожекцията на филма в компанията на режисьорът и сценарист на лентата- Николай Василев.

За да заснеме документалния филм Николай Василев снима повече от година и половина над 200 часа суров материал. Екипът гостува с героя си чак до Китай, като не пропуска нито един от многото лагери и школи, които физикът организира за учениците си. Документалната лента показва емоционална среща на Теодосиев с неговата учителка по физика, 92-годишната Султана Вълкова , която му е предала най-безценния урок - да работи безплатно. В лентата са показани въздействащи и много лични моменти на Учителя, прекарани със семейството му.

"На Бургас му прилича да има изнесено обучение, школа по физика за деца от ниска възрастова група. Аз ще се радвам да ускорим този процес "- това каза кметът Николов , по време на последващата дискусия, след края на прожекцията.

Теодосий Теодосиев е един от най-изявените и признати учители по физика в България повече от 40 години. Ръководи специализирана школа по приложна математика и физика. За нуждите на школата е създал база за експериментални задачи по физика. Автор е на учебници и стотици научни статии по физика. В школата, създадена от учителя Тео в Казанлък се обучават ученици, които печелят медали по физика от международни олимпиади. Възпитаниците му постигат високи резултати благодарение на специалния му подход при обучение, чрез създаване на експериментални задачи по физика. Негови ученици са едни от най-големите откриватели на нов начин за наблюдаване на молекулните движения, първенци в производството и изследванията с лазер, производители на камери за НАСА и други изследователи, бъдещи учени на високо интелектуално ниво.

"В Бургас има невероятно ново училище, което не съм виждал и в Америка. Това училище на името на Коджакафалията е изумително. Тук се работи много. В града има достатъчно ентусиазъм , в лицето на кмета Димитър Николов. Това е град който расте. Въпреки многото ми ангажименти се надявам да започнем с най-малките и с общи усилия да успеем да го реализираме тази школа тук."- сподели Теодосиев.

Режисьорът на филма, Николай Василев сподели пред бургазлии, че е това е визуален разказ за един истински будител. Филмът вдъхновява с това, че на света съществува някой, който без да се оплаква, е отдаден до самозабрава на идеята си и успява да превъзмогне трудностите и мизерията, за да я превърне в злато.

Филмът "Формулата на Тео" е финансиран от Националния филмов център и за първи път се представя тази година на Международния филмов фестивал "София Филм Фест"

* Николай Василев е сценарист и режисьор, който повече от 10 години работи на свободна практика . Сред многото негови награди можем да откроим - Награда за дебют на Фондация "Култура Аними" за първия му филм "Пътят на Мъдростта" - посветен на живота и идеите на Ваклуш Толев. С филма се открива Солунския фестивал за документално кино'2006 година и същевременно е селектиран за над 20 фестивала в целия свят. За друг свои филм "Приказки", Николай Василев получава Наградата на "Джеймисън" на София Филм Фест за най - добър късометражен филм. Последната му награда е за най-добър филм на Фестивала "Master of Art" за филма му за Иван Добчев "Пътят към Тива".