Забраняват да слагаме климатици на фасадата на блоковете

img

Наредба задължава всички, които са поставили външните тела на климатиците си по фасадите на сградите, да ги премахнат, съобщи БНР.

Документът, който ще се отнася и до преместваемите обекти и рекламата, регламентира и проблема с капещите по тротоарите климатични системи и отвеждането на конденза от инсталациите, както и вдигания от тях постоянен шум.

При обсъждането на Наредбата стана ясно, че нискочестотният шум и вибрации водят до безсъние и разразнителност у хората, като често се стигало и да саморазправа.

Според експертите освен за конденза и оттичането му, собствениците и фирмите, монтиращи климатични системи, трябва да са задължени да вземат необходимите мерки, свързани с избора, монтажа, експлоатацията и профилактиката на съоръженията, така че шумът и вибрациите от работата им да не бъдат доловими от живущите в съседни жилища.

Очаква се наредбата да бъде гласувана до края на тази година и да влезе в сила от началото на следващата. Всеки собственик ще трябва да приведе сградата в съответствие с изискванията до определен срок и за своя сметка.


Главният архитект на София Здравко Здравков обясни, че наредбата за градската среда е пилотна за София, а в последствие ще бъде направена подобна Наредба за цяла България. В нея ще бъдат посочени съответните цветови решения, начина за разполагане на рекламата, местата за фасадно осветление, местата за разполагане на климатици и елементи по тези сгради.

По думите му първоначално стандартите ще бъдат приложени на улиците "Граф Игнатиев", "Шишман", и "6-ти септември".

Здравков отбеляза, че целта е сградите да върнат автентичния си образ.

Главният архитект на София допълни още, че е създаден и "шрифт на София", наречен "София санс". Той ще се използва за надписването на всички рекламни и информационни елементи.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Горят сараите на Доган в парк Росенец

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?