Наредба задължава всички, които са поставили външните тела на климатиците си по фасадите на сградите, да ги премахнат, съобщи БНР.

Документът, който ще се отнася и до преместваемите обекти и рекламата, регламентира и проблема с капещите по тротоарите климатични системи и отвеждането на конденза от инсталациите, както и вдигания от тях постоянен шум.

При обсъждането на Наредбата стана ясно, че нискочестотният шум и вибрации водят до безсъние и разразнителност у хората, като често се стигало и да саморазправа.

Според експертите освен за конденза и оттичането му, собствениците и фирмите, монтиращи климатични системи, трябва да са задължени да вземат необходимите мерки, свързани с избора, монтажа, експлоатацията и профилактиката на съоръженията, така че шумът и вибрациите от работата им да не бъдат доловими от живущите в съседни жилища.

Очаква се наредбата да бъде гласувана до края на тази година и да влезе в сила от началото на следващата. Всеки собственик ще трябва да приведе сградата в съответствие с изискванията до определен срок и за своя сметка.


Главният архитект на София Здравко Здравков обясни, че наредбата за градската среда е пилотна за София, а в последствие ще бъде направена подобна Наредба за цяла България. В нея ще бъдат посочени съответните цветови решения, начина за разполагане на рекламата, местата за фасадно осветление, местата за разполагане на климатици и елементи по тези сгради.

По думите му първоначално стандартите ще бъдат приложени на улиците "Граф Игнатиев", "Шишман", и "6-ти септември".

Здравков отбеляза, че целта е сградите да върнат автентичния си образ.

Главният архитект на София допълни още, че е създаден и "шрифт на София", наречен "София санс". Той ще се използва за надписването на всички рекламни и информационни елементи.