Педиатрите от единствената специализирана детска болница в България - "Проф. Иван Митев" ЕАД - гр. София, поставиха ултиматум на Здравно министерство до 18 април да получат отговор от институцията на настоятелните им искания за разрешаване на проблемите в болницата. А те назряват от години. След поставяне на ултиматума стана ясно, че на 17 април все пак ще има среща с министъра на здравеопазването.

В интернет е създадена и петиция, която търси обществена подкрепа с основни три искания - специален статут на болницата, отпадане на лимитите в детското здравеопазване, достойно заплащане на труда на специалистите, които работят в болницата.

В изявление на работещите се посочва, че през февруари и март месец да проведени две срещи с ръководството заради лимитирането на приема на пациенти, амортизация на персонал и техника, липса на такива, системно недофинансиране на лечението на малките ни пациенти, унизителни трудови възнаграждения и много други непреодолими трудности.

Първия път са настояли изпълнителният директор д-р Екимова с министъра на здравеопазването, на която среща директорът да запознае министъра със състоянието на болницата ни и настроенията на персонала, работещ в нея. От изявлението не става ясно дали такава среща е проведена.

Месец по-късно, след като не са получени никакви конкретни решения на проблемите, са избрани няколко представители от медицинския състав, които да проведат лична среща с г-н Ананиев.

"Принципалът на болницата остана глух за проблемите ?, а от там и за проблемите на детското здравеопазване в България", завявиха работещите в детската болница, затова и поставят срокове: до 18 април институциите да дадат адекватно решение на проблемите в болницата и ако това не се случи на 18 април сутринта ще има протест - първо в двора на болницата, а след това протестът ще излезе извън него.

На персонала са дадени устно уверения от страна на ръководството, че се работи по въпроса с промяната на трудовите възнаграждения, както и промяната в лимитите на касата, но няма и дума относно статута на болницата.

По тази причина те изтъкват няколко неща:

Единствената в България специализирана педиатрична болница, трябва да бъде със специален статут и финансиране от страна на министерството, а не да бъде търговско дружество. Това би дало възможност да не се хабят ресурсите на болницата за общопедиатрична патология, а да се насочат към тежките и трудни за диагностика и лечение случаи. Осигуряването на подобаващо финансиране не цели само увеличаване на заплатите, а и модернизиране на апаратурата и възможност за допълнителни договори, с които да се въведе съвременна диагностика. Така могат и много средства, които досега са се изплащали през Център "Фонд за лечение на деца" чрез тромави процедури, да бъдат насочени пряко към нуждаещите се.
Поставянето на финансови и административни лимити от страна на НЗОК, води до невъзможност за пълноценно изпълнение на задълженията на персонала на болницата, което води до нарушения, за които ни санкционират. Ако пък не искаме да допуснем тези нарушения, трябва да спрем да работим, за което отново ще бъдем санкционирани. Така НЗОК ни поставя в условията на "Параграф 22".
Заплатите на работещите са почти наполовина на заложените в КТД 2018 г., както и далеч под средните за бранша, на нива малко над КТД 2014. Това води, както до амортизация на персонала, който се налага да работи на 2 и повече места, така и до невъзможност за привличане на по-млади хора.
В изявлението се посочва, че работещите в болницата подкрепят исканията на увеличение на заплатите на специалистите по здравни грижи, но техният протест е различен.

Заявява се също, че до 18 април не се търсят медийни изяви и се канят всички медии на протеста на 18 април, ако до тогава нямат отговор от страна на МЗ.