Бизнес и работодателски организации продължават да търсят решение за това колко дълго трябва да бъде майчинството.

Всичко това отваря и темите за загубата на трудови навици, за недостига на детски заведения и гъвкаво работно време за майките, които искат да се върнат към работния процес.

Според Жасмина Саръиванова от Българската стопанска камара този въпрос има много аспекти - демографски, законодателен и чисто човешки.

"Позицията на БСК не е свързана с отнемането на правата на майките. Ние целим да се използва годишният отпуск по предназначение - а именно за психическа и физическа почивка от работата. Не става въпрос за продължителността на майчинството. Става дума, че докато тече майчинството, да не се натрупва платен годишен отпуск", отбеляза Саръиванова в "България сутрин".

По думите ѝ ролята на държавата е да осигурява детски градини и ясли за децата.

Чавдар Христов от КНСБ обаче е сигурен, че никой експерт не е питал майките и техните организации за това какво мислят те по този въпрос.

"Сегашното законодателство дава възможност на майката през втората година да прекъсне своето майчинство и да тръгне на работа. Майките губят квалификация - но това е тяхно решение. Законодателството дава гъвкавост", твърди Христов пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че нищо не пречи на бизнеса да вземе проблема в свои ръце и да започне да прави масово детски градини и ясли, за да улесни до голяма степен своите служители.