50% от българите предпочитат зимното часово време

img

48% от българите предпочитат в България да се въведе за постоянно зимното часово време.

32% пък са на мнение, че лятното часово време трябва да се приеме като постоянно.

Това сочат данни от социологическо проучване на "Екзакта Рисърч Груп" във връзка с предложението на ЕК от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно.

Въпросът - "Европейската комисия предлага от следващата година сезонната смяна на часовото време да отпадне и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно - лятното или зимното. Кое часово време бихте желали да се приеме занапред като постоянно в България - лятното или зимното?"

Спрямо резултатите от проучването става ясно, че висок процент от българите нямат мнение по въпроса. Над 20% от анкетираните са посочили, че не могат да преценят. 
Разбивка на данните показва, че най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години, обясняват от агенцията.

Привържениците на позицията зимното часово време, които имат превес с 20% спрямо тези на лятното, са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията.

В полза на избора на лятното часово време за постоянно се изказват по-често хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани респонденти и жители на столицата.

Профилите на подкрепящите две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора.

"Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор. Така ще се даде шанс и на хората без мнение по темата да направят своя избор. Още повече, че въпросът кой вариант ще бъде предпочетен за страната ни не е предрешен", тълкуват още от агенцията.

Проучването е проведено в периода от 28 септември до 5 октомври между 1 000 пълнолетни българи в 92 населени места.

Припомняме, днес приключва националното допитване до гражданите за определяне на лятно или зимно часово време.

news.bg

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

БАЛОВЕ 2019

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец

Никулден 2018