48% от българите предпочитат в България да се въведе за постоянно зимното часово време.

32% пък са на мнение, че лятното часово време трябва да се приеме като постоянно.

Това сочат данни от социологическо проучване на "Екзакта Рисърч Груп" във връзка с предложението на ЕК от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно.

Въпросът - "Европейската комисия предлага от следващата година сезонната смяна на часовото време да отпадне и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно - лятното или зимното. Кое часово време бихте желали да се приеме занапред като постоянно в България - лятното или зимното?"

Спрямо резултатите от проучването става ясно, че висок процент от българите нямат мнение по въпроса. Над 20% от анкетираните са посочили, че не могат да преценят.
Разбивка на данните показва, че най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години, обясняват от агенцията.

Привържениците на позицията зимното часово време, които имат превес с 20% спрямо тези на лятното, са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията.

В полза на избора на лятното часово време за постоянно се изказват по-често хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани респонденти и жители на столицата.

Профилите на подкрепящите две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора.

"Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор. Така ще се даде шанс и на хората без мнение по темата да направят своя избор. Още повече, че въпросът кой вариант ще бъде предпочетен за страната ни не е предрешен", тълкуват още от агенцията.

Проучването е проведено в периода от 28 септември до 5 октомври между 1 000 пълнолетни българи в 92 населени места.

Припомняме, днес приключва националното допитване до гражданите за определяне на лятно или зимно часово време.

news.bg