Десетки бащи и синове се редят на опашка за пиротехника в последния работен ден преди посрещането на Новата година. „Мераклиите за огнено шоу са винаги мъже, жените се чудят как да ги извадят от тук“, шеговито коментира Михаил Неделчев - ръководител-пиротехник и управител на магазин „Барутница“ в Бургас. Потърсихме за коментар специалист, за да бъде празникът безопасен. Нека купонът завърши с пожелания и усмивки, а не в болницата или с намеса на пожарната. Бъдете внимателни, не се доверявайте на непроверени "бомбички" или такива, , които са "собствено производство"!

Дни преди най-шумната нощ в годината бургазлии купуват пироефекти, като това колко ще се бръкнат за удоволствието, зависи от избраните модели, а разликите в цените са големи. Най-търсени са ефектните римски ракети или римски свещи, чиято цена започва от 3,00 лв и стига до над 20,00 лв. Най-големите естети могат пък да закупят пищна многоцветна заря или пиробатерии, като в зависимост от големината и калибъра, цената им може да стигне 480 лв. Пиробатериите правят звездните снаряди лесни и достъпни за ползване. Те представляват последователно свързани с фитил тръби, от които се изстрелват звездните снаряди (виж на снимката). Всеки, решил да закупи пироефекти, трябва да е навършил 18 години, но ако все пак децата сами са решили да се забавляват - за тях има бенгалски огньове и любимите шумни кракери, които струват само 0,30 лв. Пиратките с фитил пък са много по-безопасни от тези с драскалото, защото гърмят по-бавно.

Преди да изберете пиротехниката за празника, трябва да решите къде ще я използвате – на открито или закрито. За пиротехническите батерии в зависимост от диаметъра на шпулата се определя и височината на изстрела. Много е важно пиротехническите изделия да не се купуват от временни павилиони, а само от специализирани магазини, където продавач-консултанти ще окажат съдействие при избора на фойерверки и ще дадат съвет за правилната им и безопасна употреба. Съветът на специалистите е да се спазват законовите изисквания за използване на фойерверки, да се четат всички упътвания и предупреждения на всеки етикет, за да остане празника бляскав и незабравим.

Изделията са безопасни, когато се употребяват правилно, но все пак риск винаги има. А при силен вятър огънят може да бъде издухан към някоя сграда или дърво, затова внимателно трябва да се избира мястото за изстрелване.

Трябва да се знае и формулата на барута, как и от какво са направени различните фойервеки и какъв химичен елемент се използва за различните цветове. В специлизираните магазини потребителите на фойерверки могат да видят видео презентация на избраните от тях продукти и да получат съвети от най-опитните хора в професионалната пиротехника.

Ето и още полезни съвети, за да празнувате без риск:

1) Пиротехническите изделия да бъдат закупувани и употребявани само от пълнолетни лица. Задължително е възрастен да осъществява забавлението с пиротехнически средства.

2) Използвайте само изделия, които съответстват на стандартите за безопасност и са придружени с инструкции за правилна употреба. Съхранявайте ги грижливо.

3) Фойерверките и илюминациите изстрелвайте само от подходящи места, където няма да представляват опасност за вас и околните.

4) При индикации за дефект - оставете пиротехническото средство да престои там, където е паднало поне за 5 минути! Залейте с вода, за да обезвредите!

5) Фойерверките и илюминациите не се насочват към лицето и тялото на човека. Недопустимо е правенето на експерименти с цел увеличаване на ефекта, засилване на шума или други подобни „подобрения”.

6) Употребата на пиротехнически изделия е забранена в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на болници, детски градини, училища църкви и приюти и др.

7) Не паркирайте автомобила си под терасите на блока, защото може да бъде повреден, запален /разбира се неумишлено/ от ваши съседи, чрез изхвърлените от тях бомбички, пиратки или други пиротехнически изделия.

Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е безопасно развлечение. Когато при възпламеняване се зареждат в ръка или близо до лицето и косата, когато се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак. Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора. Особено опасно е и паленето на пиратки със запалка.