Видеонаблюдение, паник бутони и охрана във всички спешни отделения в страната. Това предвижда обновеният стандарт за "Спешна медицина", който беше публикуван за обществено обсъждане през седмицата. В момента в страната функционират 42 спешни отделения, съобщиха от Здравното министерство, но не уточниха колко от тях разполагат с охрана, камери и паник бутони.

След нападенията над медици в последните месеци, екип на БНТ провери какви мерки за сигурност са предприели в спешните отделения на ИСУЛ и Благоевградската болница.
Малко след 20.00 ч., спешното отделение на ИСУЛ е пълно. В първите минути на нощната смяна, доктор Иван Димитров се бори за живота на млада жена в противошокова зала. Разказва, че на дежурство през спешното минават между 50 и 100 пациенти.

"Може би след работа личните лекари са ангажирани с други неща. И при всяко нещо се обръщат насам. От главоболие - до болки в кръста", споделя д-р Иван Димитров - спешен медик в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ".

Пациентите се изнервят от чакането и понякога прибягват до вербална агресия, разказва д-р Димитров. Той не е ставал жертва на физическа агресия. В ИСУЛ през тази година такива случаи няма, съобщиха от болницата. Спешното отделение се охранява - монтирани са паник бутони и камери. Има и директен телефон за връзка с Пето районно. "Проблемът е по-дълбок някак си. Трябва да сме по-толерантни едни към други", коментира д-р Димитров.

9-годишната пациентка на д-р Йордан Христов е пострадала при игра в училищен двор и ръката трябва да бъде гипсирана. Докато чакаме резултатите от пробите за алергия, докторът споделя, че за почти година работа в спешното отделение не е ставал жертва на физическа агресия.

"Според мен всичко опира до подхода. Имаш ли правилен подход с пациента, няма как да станеш жертва на агресия", казва д-р Йордан Христов - спешен медик в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ".

Според д-р Христов в спешните отделения трябва да има специален пропускателен режим. Заради инцидентите в предишни години, пред спешните кабинети по уши, нос и гърло и очни болести в ИСУЛ е поставена допълнителна врата.

На входа на спешното отделение в Благоевградската болница също е монтирана допълнителна врата. Преди поставянето й пациентите са имали достъп до лекарските кабинети и залите за оказване на Спешна помощ.

"Имаме охрана, които се отзовават, ако има по-агресивни близки на пациентите, имаме и паник бутон, и врата. Защитени сме", разказа д-р Елдизе Блъскова, лекар в СПО-Благоевград.

Монтирани са и камери за видеонаблюдение. От началото на годината в спешното отделение на Благоевградската болница е имало два сериозни случая на агресия срещу медици. От здравното министерство съобщиха, че мерките за сигурност в спешните отделения зависят от ръководствата на болниците. /dariknews.bg