Има недостиг на водни спасители по Черноморието. Това каза за Радио Фокус Виолета Радева, директор на БЧК- Бургас. По думите й, въпреки че непрекъснато се обучават водни спасители за море и басейн все пак има недостиг. Тя посочи, че за миналата година в страната са обучени 2 000 души, но не те са недостатъчно.

„Причината е, че голяма част от обучените не практикуват тази работа. Те си намират друга сезонна работа, която им носят повече финансови средства”, уточни Радева. Според нея заплатите на водните спасители варират от 600 до 1 000 лева, като при предлагане на нощувка и храна заплатата е по-ниска между 600 и 700 лева. Виолета Радева подчерта, че професията на воден спасител е отговорна.

„Той трябва непрекъснато да наблюдава, а работното му място е такова, че е изложен на различни атмосферни влияния. Чести са и конфликтите от страна на недисциплинирани туристи и граждани”, допълни тя и призова всички, които желаят да наемат водни спасители да предложат удовлетворяващо възнаграждение за спасителите, както и да създадат добри битови условия. Виолета Радева обясни, че заплатите за водните спасители на басейн са по-ниски.

„По-лесно е да се намери спасител за басейн, тъй като там са нужни един до трима души , а за море е по-сложно, защото е необходимо да се изгради екип между повече спасители”, уточни тя. По думите й, е важно старшият спасител да менажира добре, за да може между спасителите да се изградят екипни отношения в името на общата цел- спасяването на човешкия живот.