Съществува недостиг на фармацевти в област Бургас, обяви Любима Бургазлиева, председател на Регионалната фармацевтична колегия, цитирана от „Фокус”.

„Средно в Бургаска област в аптека работят 1,7 фармацевти, което означава, че всички отворени аптеки имат по един магистър-фармацевт, защото това е изискването, за да бъде лицензирана аптеката“, посочи Бургазлиева пред агенцията. По думите й в много малка част от аптеките, има втори или трети магистър-фармацевт. „Недостигът на специализирани кадри е много остър и това е една от последиците от липсата на регулация в броя на аптеките. Единственото ограничение, което съществува в момента, за да бъде лицензирана една аптека, е една година трудов стаж на ръководителя на аптеката по специалността. На практика регулацията на броя на аптеките в страната, включително и в Бургаска област, зависи единствено от броя на правоспособните магистър-фармацевти, които биха могли да бъдат ръководители на аптека“, обясни тя.
Според нея е необходима регулация, за да бъде осигурен равномерен достъп до фармацевтична грижа.

„Тя включва изисквания, критерии за брой обслужвано население, отстояние между аптеките, трудов стаж на магистър-фармацевтите. Една година трудов стаж е крайно недостатъчен, за да бъдат придобити умения. Необходимо е също ръководителят на аптеката да има придобита специалност. Необходимо е да бъдат постигнати по-високи нива на следдипломна квалификация в образованието“, поясни Бургазлиева. По нейните думи, това би повишило професионализма, качеството на предлаганата фармацевтична услуга и същевременно равномерното разпределение на аптеките в населените места. „В момента някъде на около 1700 - 1800 души се пада една аптека, като в Бургас цифрите са 1200 души на една аптека. В цели региони няма нито една аптека“, допълни магистър-фармацевтът.