Община Бургас обяви обществена поръчка за проектиране на паметника на Александър Георгиев-Коджакафалията. Прогнозната стойност е 70 833 лв., без ДДС. Монументът ще бъде точно копие на унищожения през 20 век паметник на благодетеля на Бургас и ще бъде изграден в близост до първоначалното му местоположение - северно от Централна автобусна спирка на Интегрирания градски транспорт. Параметрите на паметника, според обществената поръчка, ще бъдат бъдат изцяло съобразени с оригинала, който е бил с приблизителна височина 420 см. Посочено е още, че монументът трябва да бъде изработен от идентичните на оригинала материали. Трябва да бъдат включени и елементи от оригиналния паметник, които да се реновират и използват в градежа.

Коджакафалията (от турски – голяма глава) е роден около 1830 година в село Дюлгерли (дн. Зидарово) в семейство на варненски гагаузи. Родителите му почиват, когато е само на 10 години.

Останал сирак, Александър Георгиев през целия си живот се грижи за бедните и онеправданите. въпреки цялото си имущество и несметни богатства, самият той живеел изключително скромен и суров живот. Трапезата му е била оскъдна, а най-любимото му ястие останали хлябът, лукът и солта. Архивите свидетелстват, че на 20 юли 1911 година Коджакафалията дарява 564 дворни места по 300 квадратни метра земя всяко на бездомни, завещава три обществени градини, къща с дюкян и ниви на катедралния храм “Св.св. Кирил и Методий”.

На женското дружество „Милосърдие“ и на българската болница в Цариград пък дарява по един парцел от 1600 квадратни метра и сгради. На училището и църквата в родното си село Зидарово, оставя една сграда в Бургас, като оставя повеля наемите от нея да се дават на бедни хора - точно срещу Страстната седмица.

През 1913 година, на 83 години той умира.

За да помнят поколенията благодетеля, изпълнителите на завещанието му издигат черен паметник от мрамор на Коджакафалията. Той се намира в махалата, която и до днес бургазлии познават като Коджакафалийската.

Превратностите на съдбата обаче му отреждат тежка участ. След 9 септември 1944 година, комунистическата власт нарежда паметника да бъде демонтиран, а върху постамента му е поставен бюста на Георги Димитров, който се намира в двора на Механотехникума. С идването на демокрацията там е поставена паметна плоча на името на Александър Георгиев.

„Родил съм се грешен и само с добро ще изкупя прегрешенията си“, казва приживе благодетелят.