Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и председателят на парламентарната група акад. Николай Денков прелетяха с малък самолет над село Воден, което пострада от пожарите. Той публикува снимки в профила си в социалните мрежи.

Тази сутрин с акад. Денков направихме полет с малък самолет над с. Воден. С пилот Андреу обсъдихме как само с 8 малки самолета, оборудвани с термо камери, може да се направи въздушен мониторинг на цяла България за ранно засичане на пожари. С минимален разход за държавата може да има пълен мониторинг над цялата страна за месеците юли и август и този тип трагедии с изгорелите къщи - да се предотврати. Същите термокамери могат да засичат и мигранти. С акад. Денков ще направим срещи с министъра на земеделието и министъра на транспорта да обсъдим тази възможност.”, обяви Петков.

Прелетяхме над големия язовир до с. Воден, от който, ако имахме самолети оборудвани за гасене на пожари, можеха да загребват по 6 тона вода директно от язовира. Един такъв самолет може да излее до 30 тона вода на час над засегнатите горски масиви. Това също би предотвратило неконтролирания пожар.”, добави Петков.