Сезирахме Европейската прокуратура и Европейската комисия за изключително опорочения начин, по който бе извършено класирането на блоковете за саниране, съобщи за “Труд” Живка Аладжова, представител на едно от сдруженията на собствениците в Стара Загора и бивш областен управител. Това е първото сдружение в Града на липите, което сезира, освен българските, и европейските институции. Напрежението избухна още в края на декември, когато бяха оповестени резултатите от класирането по програмата за въвеждане на мерки за енергийна ефективност. От 75 проектни предложения, одобрените в областния град сгради са едва 8.
“Според нас, енергийното обследване на някои от многофамилните жилищни сгради буди основателни съмнения. Има фирми, които са допуснали нередности, за да се постигне по-голям точков ефект при класирането”, заяви Аладжова. Ощетените собственици настояват за пълна ревизия на данните от обследването. “Живея в блок със 120 жилища. Част от нашите съседи са възрастни хора. Буквално си брояха стотинките, само и само да осигурим средствата за енергийното обследване. Успяхме, това са близо 50 000 лева. Действали сме по правилата”, подчерта още тя. Живка Аладжова допълни, че и други сдружения на собствениците от града подготвят жалби до европейските институции. Например, ощетени граждани са направили свои проверки и са шокирани, че има панелен блок от 70-те години на миналия век, еднотипен на техния, но за разлика от техния - с максималната оценка от клас А.
“Възмутена съм от изказването на строителния министър, че нямало конкретика в сигналите! Ние ли да разследваме!? Държавата да си влиза в ролята, да възложи пълна проверка на обследванията и представените от фирмите данни!”, призова Аладжова. И допълни, че и други сдружения на собствениците подготвят жалби да европейските институции.
Кметът Живко Тодоров отправи остри коментари по процедурите на програма и изрази съмнения, че “има фирми, които са злоупотребили и много от техническите обследвания на сградите са фалшиви”.