В първите два месеца на новата година лаборатория „ЛИНА” насочва вниманието към здравето на бъбреците с безплатни изследвания на урея и креатинин.

Как да се включите в тях?

Лесно! Те се извършват по желание на пациента във всички самостоятелни филиали на „ЛИНА” в страната само срещу такса манипулация от 2 лв. Анализите са достъпни за всички пациенти без значение от здравноосигурителния им статус.

Колко пъти може да се изследвате?

Няма ограничение в броя на безплатните анализи. Това означава, че можете да поискате да Ви бъдат направени при всяко посещение в лабораторията. Целта е ако през януари сте забелязали отклонение в референтните граници и сте предприели нужните мерки след консултация със специалист, то през февруари да направите контролно същите изследвания отново безплатно.

Къде има „ЛИНА”?

Можете да ни посетите в областите: Бургас, Варна, Добрич, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Плевен, Сливен и Ямбол. Скрининговата кампания с безплатни изследвания е част от социалната мисия на „ЛИНА” за насърчаване на навременната профилактика.

Защо изследванията на урея и креатинин са важни?

Уреята е крайният продукт от обмяната на белтъците, като се произвежда основно в бъбреците. А креатининът отразява филтрационната им способност. Повишените им нива могат да бъдат обезпокоителен сигнал.

Бъбреците играят ключова роля в баланса на течностите и електролитите, филтрацията на кръвта и отстраняването на токсините. Отклонението в тези функции могат да доведат до сериозни здравословни проблеми като хипертония, сърдечносъдови заболявания и други. Профилактичните изследвания помагат за ранна превенция и предотвратяване не евентуално усложнения.

Хората с висок риск от заболявания на бъбреците, като страдащите от диабет и високо кръвно налягане или със семейна история на бъбречни заболявания, могат да извлекат особени ползи от редовните профилактични изследвания. Тези пациенти могат да получат персонализиран подход и навременна медицинска диагностика при необходимост.

Препоръчителни е изследването на урея и креатинин да става сутрин на гладно след поне 12-часова хранителна пауза.