Чудесата на новите технологии и как се прави хитова музика за няколко минути демонстрираха уважаваните преподавателите от Софийския университет в специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура“, която ще се изучава от есента във Филиала на Алма Матер в Бургас.

Проф. д-р Адриан Георгиев - ръководител на катедра „Музика и мултимедийни технологии“ в Софийския университет и заместник-директор на филиала в Бургас, заедно с ас. Емануела Крондева, позната с артистичния си псевдоним Ema Crown - преподавател по Миди аранжимент и виртуални студийни инструменти, и ас. Стоян Бозов - преподавател по тонрежисура и виртуални студийни технологии, приковаха вниманието с интересна презентация на пълната зала от бъдещи студенти в КЦ „Морско казино”.

Всички гости на събитието присъстваха на уникална демонстрация, свързана с дейности по звукозаписния процес и само за минути бе представена интересна демо версия на парче, изпято на живо. Музикантите представиха необятните възможности на софтуерните програми и развитието на новите технологии, които предлагат аранжимент и обработка.

„Много е хубаво в Бургас. Колегите показаха само частица от това, което умеят и на което ще ви научат, затова действайте”, каза проф. д-р Милен Замфиров - декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата /НОИ/ в Софийския университет.

„Музика и мултимедийни технологии“ е единствената бакалавърска програма от Филиала на Софийския университет в Бургас. Кандидатстването за нея ще става на база на оценки от държавни зрелостни изпити. В сайта на Софийския университет е създадена специална секция на Филиала в Бургас, където кандидат-студентите трябва да си направят регистрация.

За балообразуващи се използват оценките от държавния зрелостен изпит по музика, държавния зрелостен изпит по български език и литература и държавния зрелостен изпит по английски език. Към тях се добавя една от оценките по музика, информационни технологии или чужд език.

В момента тече и предварителна кандидатстудентска сесия до 27 март, от която могат да се възползват всички, които имат диплом за средно образование. Следващата сесия е през юни. Следват три класирания от юли, а през октомври първите студенти на Филиала на СУ в Бургас ще започнат своето обучение.

„Мога смело да кажа, че този начин на прием доведе при нас високоинтелигентни, мислещи, образовани млади хора. Специалността е широкопрофилна, освен че се занимава със звук, студентите изучават в дълбочина видео и визуални комуникации - всичко което касае работата на съвременния медиен създател. Тази специалност я чака голямо бъдеще, затова не се колебайте да се занимавате с музика, звук и видео”, заяви проф. Адриан Георгиев, който модерира събитието.

„Филиалът на СУ в Бургас ще има свой фронт офис. Той ще се открие през април в сградата на Културен дом НХК. В него бъдещите студенти ще получават помощ при кандидатстване и решение на всички въпроси, касаещи обучението им. Ние стимулираме нашите студентите и със семестриални стипендии по програмата – „Успешни студенти“. Право на нея имат студенти, обучаващи се в редовна форма на обучение за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ или по специалност, за която се предвижда обучение само за степен „магистър“, с успех от и над 5.00. Всички семейни студенти имат възможност да кандидатстват и за студентски жилища, които се намират в к-с „Меден рудник”, а лятото тук ще бъде много активно и забавно. Работи се по серия от събития, сред които и студентски фестивал, вие само изберете Бургас”, призова Весела Йорданова - директор на дирекция „Връзки с обществеността” в Община Бургас.

„Много впечатляващо представяне направиха колегите. Вие показахте, че ви е много интересно. Стъпваме в града с вдъхновение, с една от най-модерните специалности в България, а това много ни мотивира за успешния път пред Филиала на Софийския университет в Бургас”, каза по време на срещата проф. д-р Теодор Седларски - директор на новооткрития филиал.

Сред официалните гости бяха зам.-кметът по Култура, туризъм и спорт” към Община Бургас - Диана Саватева, Димитър Маджаров - директор на ОП „Летен театър, фестивали и концерти”, Кирил Костадинов - директор на БНР Бургас, Данка Георгиева - директор на ТД Държавен архив Бургас, преподаватели по музика, общественици и възпитаници на НУМСИ „Панчо Владигеров”, АЕГ „Гео Милев”, СУ „Добри Чинтулов” и Търговска гимназия.

Ema Grawn работи като артист-инструменталист в България и чужбина. Занимава се с композиция, аранжимент, аудио и видео продукция. Завършва НУИ “Проф.Веселин Стоянов” гр. Русе с пиано, “Предучилищна и начална педагогика” със специалност “Музика” и магистърска степен в “Музикални и мултиледийни технологии” през 2020 година. Понастоящем е докторант и асистент в катедра “Музика и мултимедийни технологии” на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Стоян Бозов е бургазлия и бе представен, като единственият пълен отличник завършил спеециалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура“ . Започнал като басист в младежката формация „Гларусче“ в родния си град, преминал през рок група „Иерихон“. Автор на музиката към 3D визуализацията на проекта на сградата с най-висок атриум в света – 45-етажната Leeza Soho в Пекин, проектирана от вече покойната Заха Хадид – първата жена, получила наградата „Прицкер“ за архитектура. Работи ти с легендата Васил Найденов и музикалната сензация „Молец”.