Около 90 000 опасни асансьора превозват хора в жилищни и обществени сгради в страната, предупреди шефът на Българската асансьорна асоциация Валентин Маринков. Той обясни, че въпросните асансьори не отговарят на техническите изисквания и че са произведени преди 30-40, а някои и преди 50 години. Не липсват и такива на по 70 години. “Това се допуска единствено в България от управляващите органи - Министерството на икономиката, Министерството на регионалното развитие, Агенцията “Технологичен надзор”, Държавната инспекция за технически надзор. Тези около 90 000 асансьора никога не са били модернизирани”, категоричен бе Маринков. Той обясни, че асансьорите с до 9 спирки подлежат на основен ремонт след 15-ата си година. Според него такъв обаче не е правен на нито един.

Преди няколко месеца от Българската асансьорна асоциация настояваха в Плана за възстановяване и устойчивост да бъдат включени асансьорите като задължителна мярка при санирането. Това обаче не се случи.

“Подмяната на старите амортизирани асансьори с такива, които консумират около 90% по-малко електроенергия и дори произвеждат такава и нямат нужда от постоянни доставки на резервни части, ще има огромен страничен ефект върху карбоновия отпечатък”, твърдят енергийни експерти.

В момента има градове в България, в които всички асансьорни техници отказаха да поддържат съществуващите стари асансьори, защото са в неспасяемо техническо състояние, твърдят от асансьорната асоциация, откъдето настояват за увеличение на таксите за поддръжка. Сега месечната такса за асансьор е между 50 и 100 лв. “Ако в масовите асансьори има около 100 потребители, при 50 лв. абонаментна такса - излиза по 0,50 лв. на човек. В случай че таксите се увеличат тройно, те ще бъдат по 1,50 на човек”, пресметна председателят на асансьорната асоциация Валентин Маринков.

Според него ако бъдат спазвани всички изисквания за проверка на техническото състояние на асансьорите, надзорните частни фирми трябва да спрат от експлоатация 80% от тях.