Осигуряване на въздушна линейка под наем - това е спешната задача, която си е поставило служебното правителство. На 16 януари изтича срокът за оферти за лизинг на медицински хеликоптер, който да се вземе без екипаж.

Поръчката е за 1,765 млн. лв., а компанията, която я спечели, трябва и да обучи шестима пилоти да летят с машината, един човек за работа с медицинското оборудване и двама други за техническо обслужване. Победителят в търга трябва да предостави и застраховка за хеликоптера.

Това е втори опит да се вземе под наем въздушна линейка. Първият пропадна в началото на декември 20222 г. заради липсата на кандидати.

Поръчката е пусната от държавната компания “България Хели Мед Сървиз”, която бе създадена по време на кабинета на Кирил Петков, за да бъде оператор на звеното за въздушната медицинска помощ. Неин шеф е бившият депутат от “Продължаваме промяната” Георги Гвоздейков. Според него има интерес към процедурата, а компанията вече имала нужната структура и един екипаж, чакал се само хеликоптер, за да бъде лицензирана като авиационен оператор.

“България Хели Мед Сървиз” обаче може да бъде ликвидирана, защото служебното правителство иска да прехвърли въздушните линейки към Държавния авиационен оператор (бившия правителствен “Авиоотряд 28” ).

Идеята на служебния министър на транспорта Христо Алексиев за рокадата е, че държавният оператор има опит и ресурс за извършване на тази дейност.

Гвоздейков твърди, че закриването на “България Хели Мед Сървиз” би било грешка. Според генерал Златко Златков - шеф на Държавния авиационен оператор, решението ще бъде взето от правителството. Но не вижда проблем към задачите, които изпълнява правителственият отряд, да се добави и спешна медицинска помощ, а впоследствие и търсене и спасяване.

Златев каза още, че имат опит, петима пилоти на хеликоптери, сертифицирани за граждански полети. Четирима от тях били на възраст 40-55 години, което означавало, че могат още години наред да летят. Ако спешната помощ по въздух мине към правителствената авиокомпания, щяло да бъде предложено на тримата пилоти от “България Хели Мед Сървиз” да минат към отряда.

Тези осем души май са единствените сертифицирани пилоти на хеликоптери у нас, каза още Златев. Генералът поясни, че има финансов разчет за обучение на още пилоти, които може да са бивши военни, както и на начинаещи. Имало две програми за обучение и сертифициране на пилоти.

Взетият под наем хеликоптер ще е само за спешна медицинска помощ, уточни Златев. Другите машини, които ще се купуват, ще имат оборудване, което да позволява издирвателни и спасителни операции.

Нова поръчка за тях обаче ще се обявява тепърва. В края на миналата година здравното министерство прекрати първия търг за шестте въздушни линейки. Причината - единственият кандидат - италианската компания “Леонардо”, предложи цена от 123 млн. лв., което е с близо 20 милиона повече от максималната, определена от министерството.

Работна група отново ще разгледа условията, преди да бъде пусната новата поръчка. Очаква се тя да бъде обявена възможно най-скоро. Преди ден по Би Ти Ви здравният министър Асен Меджидиев съобщи, че това ще се случи през февруари, а до края на септември държавата ще разполага с първия от шестте хеликоптери.

Меджидиев смята, че поръчката, изготвена от правителството на Кирил Петков, се е провалила, защото са зададени множество параметри и ниска цена. В новата поръчка параметрите щели да са реални.

България е единствената страна в ЕС, която в момента няма медицински хеликоптер.