Преди Световното първенство по футбол Доха беше град, обвиняван в нарушаване на правата на жените и дори от туристките се изискваше да не показват части от тялото си с така наречените неприлични дрехи. Организацията на световното първенство обаче промени правилата: днес по улиците на столицата на Катар арабски жени, които по принцип носят никаб и само очите им се виждат, се разхождат сред фенове или журналисти в къси поли, с голи рамене и гол пъп, съобщиха пратениците в Катар на румънския сайт Gazeta Sporturilor.
Едно от основните обвинения срещу Катар преди началото на световното първенство беше фактът, че не зачита човешките права и особено правата на жените. Например, според законите в тази страна, сексът извън брака се наказва с до 7 години затвор. Точно затова някои държави в съветите си към туристите, които ще пристигнат в Доха за финалните мачове от турнира, препоръчват, ако знаят, че са бременни, да носят брачно свидетелство със себе си, за да не рискуват наказание. Страхът на демократичните държави бе, че във всяка болница в Катар жена, която влиза за първи път за някакъв медицински проблем, бива питана дали е бременна или не и дори може да бъде подложена на преглед.

Под огромния натиск на няколко неправителствени организации, но и пред големия поток от туристи по време на световното, един от здравните служители в организационния комитет на Катар увери, че „жените няма да бъдат питани дали са женени или не или каква е тяхната религия“.

Освен това други страни предупредиха жените да внимават какви дрехи носят, тъй като Катар е арабска страна, където жените обикновено се третират много строго и се обличат според ислямската религия.Тоест - с дрехи, които на практика покриват цялото им тяло. И че ако покажат краката, раменете или други части на тялото си, може да имат проблеми. Доха обаче сега изживява прогрес, който хората, които ръководят страната, преди не биха си и представили. Сега, на всяка улица, която видите, почти една до друга, в демократична, религиозна и културна мозайка, се разхождат жени, които се обличат, както искат.

От румънското издание дори споделят снимки на жена от Катар, която си почива на пейка. Тя е облечена в черно и също носи никаб, който покрива цялото й лице, с изключение на очите. Зад нея, само на метри, в собствено телевизионно студио, журналистка също си почива преди да се включи на живо. Но тя го прави независимо от всички местни ограничения: седи отпусната, легнала по гръб, с кръстосани крака, облечена в много къси панталони. И си прави селфи с телефона. До нея колежката от студиото я гримира.

Символичен образ за тази част на света, където, поне за периода на световното първенство, определени ограничителни правила за жените вече не са актуални.

Южноамериканките в Доха се държат точно като у дома си, с къси тениски, разкриващи пъпа, но и с дълбоки деколтета циркулират сред арабските жени, чийто цвят на очите трудно може да се различи през черния никаб. Европейките също не са се отказали от късите поли, но никой нищо не им казва и дори не се гледат странно от местните.

Някои части на града показват, че жените там не са 100% свободни. Например, има знаци на плажа, вече несъществуващи, които забраняват на жените да ходят на плаж с нещо различно от цял бански костюм.

Сега обаче туристите седят на слънце и някои дори дръзко се отказват от сутиените, когато решат да почернеят легнали по корем. Местните жени обаче продължават да се пекат и влизат във водата облечени в дълъг костюм.
Начинът, по който хората се обличат в ислямския свят, е повлиян от някои ограничения, наложени от Корана. „О, синове на Адам! Ние низпослахме върху вас дрехи и пера, за да покриете голотата си, но дрехата на благочестието е много по-добра“, се казва в Корана. По принцип ролята на дрехите, както се вижда в ислямския свят, е да прикриват голотата на тялото, а не да привличат възхищението на другите чрез екстравагантност. Ето защо мъжете почти всички са облечени еднакво, в широки бели дрехи, а жените, като цяло, в черни.
На трибуните на мача Англия – Иран една от десетките хиляди жени, фенки на националния отбор на Иран, намери изключително лесен начин да протестира и да поиска по-добър живот за жените. На дланта си тя изписа следното послание: „Жена, живот, свобода“.
Съобщението беше пряка препратка към широкомащабните протести, които се проведоха в Иран през последните два месеца, предизвикани след смъртта на 22-годишна жена след побой от двама полицаи за отказ да носи хиджаб по правилен начин. В последвалите протести, според BBC, повече от 350 души са загинали, а други близо 16 000 са изпратени в затвора.В Доха през есента на 2020 г. се случи инцидент, който нажежи ситуацията по оста Австралия-Катар. След като изоставено новородено бебе беше намерено в тоалетна на летището в Доха, местните власти взеха решение да претърсят принудително не по-малко от 13 австралийки, които обвиниха, че са били насилствено гинекологично прегледани.

В тази ситуация се оказаха не само те, но и други пътници на 10 други полета, изпълнявани от катарската авиокомпания Qatar Airways.