Съюзът за стопанска инициатива се срещна с бизнеса и представители на местната власт в община Бургас. Целта бе да бъде представена дейността на сдружението, както и възможностите, които организацията дава за съдействие на местния бизнес. Събитието бе уважено от кмета на Бургас Димитър Николов, председателя на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, зам.-кмета по бюджет и финанси Красимир Стойчев, десетки представители на различни фирми. Организатор бе председателят на местната структура Станимир Апостолов.

„Съюзът за национална инициатива като национална работодателска организация има стратегия да бъде все по-близо до своите членове и техните проблеми. В ситуацията на нестабилно правителство, икономическа криза, нестабилност в световната икономика за нас е много важно да покажем на бизнеса, че сме до него, че го подкрепяме, защото само заедно ръка за ръка можем да излезем от всяка криза. Днес сме в град Бургас, за да се срещнем с местни представители на бизнеса. Ще им покажем какви са възможностите за кандидатстване по европейски програми, как да се включат безвъзмездно в програмите, в които ние участваме. Тази вечер се надявам да дадем допълнителна добавена стойност за развитие на Бургас и региона”, каза Васка Бъкларова, председател на Съюз за стопанска инициатива. Следващите градове, в които ще има подобни събития са: Велико Търново, Русе, Варна и Плевен.

Следващата година Съюзът за стопанска инициатива ще чества 30 години от основаването си, като към този момент има над 10 500 компании-членове в 66 браншови организации.

„Единственият начин да има стабилна икономика е, когато заедно се подкрепяме и членовете ни са в много различни структури. По този начин ставаме мнозинство, което може да променя икономическата среда в страната”, каза още Васка Бъкларова. Тя благодари специално на символичния домакин Станимир Апостолов за организацията.

„За мен е чест и отговорност да представлявам Съза за регион Бургас. В днешното събитие има и нещо сантиментално, тъй като стартирах в застрахователния бизнес в компания, която навремето бе основана по линия на Съюза за стопанска инициатива. Аз помня годините, в които той бе активен участник и помощник на прохождащия български бизнес”, каза Апостолов.

На форума бяха засегнати няколко основни теми. На първо място – възможностите за защита на интересите на членовете на ССИ в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Друга важна за местния бизнес тема беше свързана със съдействието, което съюзът може да окаже при работа с финансови инструменти – както национални, така и европейски. Интересна се оказа и темата за киберсигурността, по която говори изестният експерт Явор Колев.

„Според мен трябва да се отдели повече финансов ресурс в насока развитие на киберсигурността. Няма достатъчно софтуерни, хардуерни и ескпертни капацитети, които да могат да осигурят висока степен на киберсигурност. На днешната среща предлагаме комплексно решение на финансовата група за обучение на персонала в академията Cyber 360, която е лицензирана към Министерството на образованието и дава възможност за повишаване на квалификацията на персонала. Защото знаем, че над 90% от успешните киберакатаки са се случили, заради недостъчната подготовка на хората, които оперират с информацинната инфраструктура”, каза Явор Колев, който в момента е директор „Информационни технологии и киберсигурност” в ЗК„Лев Инс”.

Известният специалист сподели, че най-честите кибератаки се осъществят именно от Русия, Северна Корея и Китай.

„Със започването на агресията в Украйна през февруари тази година тези атаки се увеличиха. Те биват и политически, и с цел придобиване на финансов ресурс.Със санкциите, които са наложени, и невъзможността в Русия да се придобиват законно по легален начин средства, техните организирани престъпни групи се насочиха основно към такива атаки от типа рансъмуер не само на територията на България, но в целия свят. Обект на атаките стават обекти с висока стойност, където могат да се изкарат много пари с изнудване”, допълни Колев. Пред бизнеса в Бургас той даде примери за организации, от които хакаери са успели да отклонят 2 милиона лева.

„Нашата компания Cyber 1 дава възможност за абсолютна защита в три направления. Първото е пасивна защита, която се осъществява със софтуер и хардуер. Второто е проактивна защита - при нас работят най-добрите бели хакери, които влизат в обувките на хакерите и правят пенетрейшън тестове, изпробват системите ви така, че да се установи къде са уязвимостите и дават добри препоръки. Третото направление е мониторингова система с два оперативни центъра в София и Израел. Те мониторират вашата информационна инфраструктира, така че ако има опити за атаки, да ги предотвратят. В двата центъра работят най-добрите експерти по сигурността”, каза Колев. Застрахователната компанията, от която той е част, е единствената в България, която предлага киберзастраховане.