Комплексен онкологичен център Бургас разполага с единствената по рода си в Югоизточна България гама сонда, която се използва при пациенти в начален стадий на най-злокачествения вид рак – меланом. С нея се търсят скрити микрометастази в най-близките сантинелни лимфни възли. Апаратурата и опитният екип, който работи с нея, са голям плюс за пациентите в областта и региона, защото при находка, даденият лимфен възел се отстранява с малка и щадяща операция, а след това се провежда таргетна терапия, която при голям процент от случаите дава добри резултати.

Апаратурата бе представена пред БургасИНФО от директора на КОЦ Бургас проф. Христо Бозов и д-р Николай Киселков.

„През изминалата година имаме 28 новооткрити случая на малигнен меланом, а общо кожните карциноми за същия период са 329. От началото на 2022 г. в КОЦ са диагностицирани 7 нови случая на меланом от общо 155 пациенти с доказани кожни карциноми. И понеже меланомът е изключително злокачествено заболяване, което ако не се открие навреме много бързо дава метастази и за много кратко може да доведе до летален изход, в КОЦ разработихме нова методика. Тя използва супермодерна апаратура, която закупихме за диагностициране на т.нар. сантинелни или най-близките до развитието на този вид рак лимфни възли. Тя бе въведена с помощта на хирурзите д-р Николай Киселков и д-р Тодор Ангелов. В четвъртък, съвместно с колеги от София, тук бяха направени първите 3 операции”, обясни проф. Бозов.

Какво е меланом?

Меланомът е най-злокачественият рак, който обикновено се развива върху кожата, тъй като произхожда от клетките, които произвеждат пигмента меланин, придаващ цвета на кожата, очите и косата. Сред рисковите фактори е ултравиолетовото облъчване от слънцето или при посещение в солариум. При мъжете този вид рак се развива най-често по гърба, а при жените по долните крайници. Хората с по-светъл цвят на кожата са по-застрашени. Самият меланом представлява анормално бързо развитие на повече клетки в областта на стара или нова бенка. Заболяването има 5 стадия, като от 0 до 2-ри не е толкова опасно. В 3 стадий вече се наблюдава разпространение на метастази по лимфен път, а в 4 стадий те стигат до черния дроб, белия дроб, костите и др. органи и системи. Ето защо при всяко съмнения или промяна на бенка, бургазлии и жителите на региона могат да посетят за преглед кабинета по кожни заболявания или хирургичния кабинет в поликлиниката на КОЦ.

Каква е целта на биопсията, която се извършва с помощта на гама сондата и специален изотоп и безвредна ли е за здравето?

Най-често меланомът метастазира в съседните на раковото образувание лимфни възли. Използването на гама сондата е подходящо при пациенти в 1-ви стадий, при които няма данни за разсейки в регионалните лимфни възли от клинични прегледи и образни изследвания като ехография или ПЕТ скенер. Биопсията трябва да се направи точно при тези пациенти, защото е установено, че в 20% от случаите има скрити разсейки в лимфните възли, които не могат да бъдат диагностицирани толкова рано по друг начин и може да се изпусне време. Например цяла година пациентът да мисли, че е в начален стадий, а след това изведнъж да се окаже, че е в 3-ти. Изотопът, който „оцветява” проблемните зони, е безвреден за здравето както на пациента, така и на екипа.

„Веществото технеций се инжектира около първичния тумор, след което на специална апаратура SPECT-CT се визуализира в кои лимфни възли се е натрупало. Когато меланомът е на крайниците - обикновено това са слабинните или подмишничните лимфни възли, но когато е на торса – може да е на корема или на гърба”, обяснява д-р Киселков. Технецият на практика маркира участъците, които в бъдеще биха приели разсейките. Така те могат да бъдат отстранени още преди ракът да се е развил в лимфната система на пациента.

Миналата седмица д-р Киселков и негови колеги са оперирали 50-годишен мъж и две пациентки на 51 и 65 години. Внимание буди случаят на мъжа, който е бил с меланом на корема, като изтопът е маркирал в два лимфни басейна – под мишницата и в слабинната област. Така са предприети нужните действия.

„С тази гама сонда ние установяваме първите лимфни възли, които биха поел метастазата, и със съвсем малка операция вадим точно тях. Това е свръх щадящо за пациентите и изключително ценно за тях, защото променя тактиката на лечението на заболяването. КОЦ разполага с всички най-модерни медикаменти - молекули, които се използват, когато е засегнат лимфен възел. Това дава шанс на 60% от пациентите да бъдат напълно излекувани”, споделя д-р Киселков.

Какво се случва, ако не се направи този тип биопсия в началото на заболяването?

20% от пациентите, които биха получили своевременно лечение, биха пропуснали това, а метастазите ще могат да бъдат открити с образни изследвания месеци по-късно.

Поема ли се процедурата от Здравната каса?

Тя е изцяло по Здравна каса, като има клинична пътека, включително за маркирането с изотопа летиций. КОЦ Бургас е едно от трите лечебни заведения в страната и единственото в Югоизточна България, където се извършва този тип биопсия.

Какъв е пътят на пациента?

Той трябва да посети за преглед КОЦ Бургас, чиито опитни лекари само от клиниката могат да установят дали се касае за меланом в начален стадий. След това се отстранява между половин и 1 сантиметър от тумора (ако се отстрани в по-широки размери се опорочават лимфните вериги и сентинелната биопсия се обезмисля). От 2 до 8 седмици след това се разширява обемът на първичното изрязване на още сантиметър и половина, след което се прави и самата биопсия. При натрупване на изотоп се отстраняват съоветните лимфни възли, а на пациента се назначава таргетна терапия с медикаменти.

„Важно е да бъдем особено вниманителни най-вече през лятото, когато ултравиолетовите лъчи могат да ни навредят най-много. При най-малкото съмнение, можете да посетите КОЦ-Бургас за профилактичен преглед”, споделя проф. Бозов.