Синдикатите искат сумирано изчисляване на работното време да се въвежда само в предприятията с непрекъснат режим на производство.

"Това изискване от Кодекса на труда беше премахнато през 2001 г. от правителството на Иван Костов с министър на труда Иван Нейков. За съжаление си дадохме сметка късно до какви вредни поледици ще доведе това в практиката", каза Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ.

В момента сумирано изчисляване на работното време може да се въвежда за период от 6 месеца годишно. Предвижда се този период да се намали на 4 месеца.

Според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" това ще увеличи полагането на извънреден труд, който се отчита като редовен. Григоров припомни предложението на КТ "Подкрепа" за решаване на проблема.

"Цената на извънредния труд да се увеличи 4 пъти. Така че да бъде неизгоден на работодателя да избира този начин на ръководство на собственото си предприятие", обясни Ваня Григорова. Работодателите коментираха, че Европейското законодателство защитават правата на работниците.

"Не може да допуснем, че ееропейското законодателство, което прилагат другите страни и другите предприятия наши конкуренти, е направено в ущърб на хората. За да надграждаме в България допълнителни ограничения", коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Социалният министър Деница Сачева обясни:

"По отношение на сумираното изчисляване на работното време и на извънредния труд. Смятаме отново, че сме предложили максимално балансирани предложения, които да обслужват интересите и на двете страни".

Предвижда се разрешеният извънреден труд да се увеличи от 150 на 300 часа годишно, но само ако шефът и синдикатите в предприятието са се договорили. Хората, които започват работа за първи път ще имат право на платен отпуск след 4, а не след 8 месеца стаж, както е в момента. Предвижда се завишаване на санкциите за некоректни работодатели. Очаква се кабинетът да гласува промените на 22 юли.

Източник БНТ