Петър Стоянов с тежки думи за 9 септември: Българският национален манталитет беше разрушен, ценностите сменени

img

Днес дебатът за Деветосептемврийския преврат е изключително противоречив и се разделя в двете крайности. Българският национален манталитет беше разрушен. Българинът беше трудолюбив и имаше срам от околните. Днес това не е така.

Това заяви президентът Петър Стоянов /1997-2002 г./ в предаването "Лице в лице" по бТВ.

Друга основна последица, според него, е повторното откъсване на страната ни от европейския цивилизационен процес. Първият път е при завладяването ни от османските турци, заради което пропускаме Просвещението и индустриализацията.

Властта, установена на 9 септември, е основната причина сега да сме най-бедни в ЕС, смята Стоянов.

"Друго последствие от 9 септември 1944 г. бе унищожената интелигенция. Днес можеше да имаме пето поколение интелигенция, а не второ. Нашият народ беше научен и да се страхува от властта", допълни още той.

Според него „идеалът се е превърнал в алиби на убийствата”, защото е много по-лесно да си убиец в името на идеал.

"Комунистическата идеология е перфектна сама по себе си, но тя беше опорочена от Сталин и последователите му", каза Стоянов.

„Никой не оспорва ролята на съветската армия в победата срещу нацистка Германия, нито огромната цена, която плати Русия като жертви, но трябва да се погледнат последствията след победата” , категоричен е Стоянов, според когото трябва да има и дълбоко преосмисляне на периода преди 1944 г.

Като пример той посочи учебниците в Северна Македония, където българските войски се определят като фашистки и това е така, защото в нашите учебници са били описвани по същия начин.

„Носталгията по социализма се инспирира всеки ден и не само в България, което е непонятно за мен”, категоричен е Петър Стоянов.

"Позицията на външно министерство срещу изложбата "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма" е достойна за уважение", завърши Петър Стоянов.

1 коментар

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

1 Коментар

  •  
    nooooooo
    2019-09-09 23:18:50

    kade e tazi intelegencia vtoro pokolenie ...koi ubi vapcarov...... polucavas zaplata s PET cifri zatova ti e neponatno..........koi ti dade obrazovanie po tocno te uci da pises

Най-новото

Актуални теми

Богоявление 2020

НИКУЛДЕН 2019

Пламнал автобус край с.Маринка