Хиляди сърби протестираха снощи в центъра на Белград срещу президента Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия, предаде Ройтерс.

Със скандирания "Вучич крадец" протестиращите преминаха в мирно шествие през центъра на града за четвърти пореден път през последните седмици. Демонстрантите настояват за свобода на медиите и за слагане на край на нападенията срещу журналисти и политици от опозицията.
Привърженици на опозиционния политически блок "Съюз за Сърбия", в който влизат около 30 партии и организации, заявиха, че Вучич е диктатор, а неговата партия е корумпирана. Лидерите на управляващата Сръбска прогресивна партия категорично отхвърлят тези обвинения.

В интервю за проправителствената телевизия Студио Бе по време на протеста Вучич каза, че е готов за разговори по исканията на опозицията. "Аз съм готов да разгледам причините за недоволството на хората", каза сръбският президент, който бе посрещнат с подигравки от група протестиращи, докато влизаше в сградата на Студио Бе.

По-рано Вучич каза, че е готов да провери популярността на своята партия на предсрочни избори.

Бившият външен министър Вук Йеремич, който е лидер на малката Народна партия - част от "Съюз за Сърбия", заяви, че опозицията ще бойкотира изборите.
"В Сърбия няма да има легитимни избори с участието на опозицията, докато не бъдат създадени нормални условия за избори и за живот", каза Йеремич.
Според анкета на Центъра за свободни избори и демокрация /ЦеСид/ от октомври Сръбската прогресивна партия на Вучич се радва на подкрепата на 53,3 процента от избирателите, докато останалите партии изостават далеч назад.

Ако опозиционните партии се явят на избори заедно, те могат да разчитат на подкрепата на около 15 процента от гласоподавателите. Опозиционните партии обаче все още не са взели решение за съвместно явяване на избори и са единни само в позицията си против Вучич и неговата партия, отбелязва Ройтерс.

Оглавяваната от Сръбската прогресивна партия управляваща коалиция има стабилно мнозинство от 160 депутати в 250-местния парламент. Следващите парламентарни избори следва да се произведат през 2020 г.

От 2000 г. насам, когато народен бунт свали от власт бившия сръбски президент Слободан Милошевич, в страната рядко се организират големи протести на опозицията, отбелязва Ройтерс. Повечето от сегашните опозиционни лидери бяха част от няколкото прозападни коалиции, които управляваха Сърбия между 2000 и 2012 г., когато Сръбската прогресивна партия сформира коалиция със социалистите на Милошевич и дойде на власт.

Вучич бе разпален националист по време на насилственото разпадане на бивша Югославия през 90-те години, но след това прегърна европейските ценности и обяви членството на Сърбия в ЕС за стратегическа цел на страната. Той също така поддържа тесни отношения с Русия и Китай, отбелязва агенцията.