В сектор енергетика мога да опиша програмата на колегите от Промяната само с една дума – незаконна. След тяхното управление, на база на статистически данни, вече над 1,5 млн. българи живеят под прага на бедността. Първата задача в тяхната програма е да дефинираме бедността. На пръв поглед звучи добре. Втората им задача обаче е да изкарат всички домакинства на свободни пазар, което означава повишаване на сметките за ток на домакинствата поне пет пъти. От 70 лева да започнат да плащат по 350 лева. Това означава, че те си поставят една основна цел – от 1,5 млн. граждани, които живеят под линията на бедността, да станат поне 3 млн. Аз друго не виждам като цел. Това заяви бургаският депутат от ГЕРБ-СДС Жечо Станков, който е експерт в сферата на енергетиката. Представители на ГЕРБ-СДС дадоха брифинг в Народното събрание, на който представиха анализ на секторните политики, предлагани от ПП-ДБ. Присъстваха всички представители на ГЕРБ-СДС, участвали в преговорите за съвместна управленската програма.

„Именно ГЕРБ-СДС внесе предложение за решение на Народното събрание, което е ранг на закон и забранява изкарването на битовите потребители на свободния пазар поне до 2026 година. И това е съобразено с европейското законодателство.

Следващото нещо, което е незаконно е, че отново се поставя на карта бъдещето на българската енергетика в района на Марица-изток. Ако преди, по време на тяхното правителство, Асен Василев на 1 август 2022 година подписа затварянето на въглищните централи, сега отново ги затваряме – по целесъобразност, което отново противоречи на законите. Имаме решение на Народното събрание, с което задължаваме вицепремиера да предоговори целите в Плана за възстановяване и устойчивост, които бяха поети от Асен Василев, и тези централи да продължат да работят поне до 2038 година.

По-интересно е, че колегите са се развихрили не само на територията на страната, но и на Западните Балкани. Описали са, че ще затворим нашите тецове, но ще помогнем на Западните Балкани да затворим и техните. Ако се случи това нещо, целият Балкански полуостров ще остане без ток.“, добави Жечо Станков.

Според него по-голямата криза е свързана със следващата точка, която е свързана с тоталната декапитализация на българската енергетика. „На срещата, която се проведе в Министерството на финансите, видяхме една фиксация в лицето на Асен Василев да вземе всяка една стотинка, която в момента е по сметките на държавните дружества в енергетиката. След като бъдат прибрани тези пари, следващата стъпка, която виждаме в програмата им, е да бъдат изкарани най-структуроопределящите дружества да бъдат изкарани от структурата на „Български енергиен холдинг“. Това окакво означава? Първо, сигурно ще ги изкарат от забранителния списък за приватизация, ние сме загрижени, че за тези дружества може би се върви в посока да бъдат приватизирани. На второ място – изкарването им означава, че кредиторите, които са ни дали пари напред, за да може енергийните дружества да работят и да са ликвидни, ще си поискат парите обратно. Това са 2,4 милиарда лева или още 1,5% дефицит.

Българската енергетика в момента е поставена на карта с предложенията, които виждаме.“, каза още бургаският депутат.