Освен хилядите спасители от цял свят, които пристигнаха в Турция в първите часове на трагедията, на място са и десетки кучета, обучени да търсят оцелели след земетресения. Едно от тях обаче беше сполетяно от трагедия и загина.

Овчарката Протео, част от кучетата спасители на Мексико, които са световно известни като най-добре обучените за такива ситуации, е загубила живота си докато се опитва да стигне до хора, затрупани под отломки на срутена сграда.

Клипове в социалните мрежи показват огромната маса боклуци, тухли и железа, които се сриват върху спасителния екип, докато рови.

Протео беше част от 16 мексикански кучета спасители. То успява да спаси двама души преди да намери смъртта си.

„Дълбоко съжаляваме за загубата на нашия четириног приятел и колега Протео. Ти изпълни своята мисия в Турция. Благодарим ти за героичната работа“, написаха в социалните мрежи от Секретариата за Национална сигурност на Мексико.

Мексиканският екип на място в Турция проведе и кратка възпоменателна церемония за своя герой. На видеоклипове в социалните мрежи се чува как на редовната проверка името на Протео е извикано три пъти, последвано от мълчание и ръкопляскания за падналия герой.

В социалните мрежи се разпространява и колаж в памет на четириногия спасител.

източник и кадър bTV