Основните притеснения в момента на бургазлии са свързани с несигурността, хората усещат по джоба си инфлацията, питат по какъв начин държавата може да помогне. Те се притесняват от анонсираните високи цени на тока от 1 януари, а това не е типично, тъй като държавата винаги е вземала решения за промяна на цената на тока и топлинната енергия към средата на годината. Само в извънредни ситуации, каквато явно имаме в момента, се взима решение от 1 януари. Това каза кандидатът за депутат от коалиция ГЕРБ-СДС в Бургаски регион Жечо Станков след поредица от срещи с граждани, които непрекъснато провежда, за да обсъжда директно с тях както притесненията им, така и предложенията им за развитие на региона. Станков е бивш зам. министър на енергетиката и в детайли познава проблема. За предстоящите на 14 ноември парламентарни избори той е втори в листата на ГЕРБ-СДС.

Жечо Станков има ясно предложение как може да бъде спестен удара върху финансовото състояние както на бизнеса, така и на домакинствата.

„С решението, което предлагам – КЕВР да приеме референтна цена по-висока, а Фондът, който сме създали за сигурност на енергийната система, да дотира сметките и на гражданите, и на бизнеса, това може да се овладее. Държавата може да си позволи една година да поддържа поносими цени на тока, защото разберете, че държавата е част от Европейския пазар. Това е свободен пазар. Когато има такива ситуации, ние трябва да се опитаме на държавно ниво, с механизмите на Фонда, да държим, а не да променяме условията на играта. Ако променяш условията – разбиваш целия пазар. Така че държавата може да си позволи и трябва незабавно да вземе решение. Фондът за сигурност на енергийната система досега е събирал пари, следващата една година може да дава – и на бизнеса, и да държи сметките на гражданите поносими.“, каза Жечо Станков

Според него е имало две стъпала за промяната в цената на тока. „Първото беше още през август, когато Министерството на енергетиката, заради лоша комуникация с държавните дружества, създаде изкуствен дефицит на пазара. България винаги е била нетен износител, ние винаги сме изнасяли енергия. Появи се голямо търсене, понеже нямаше вятър в Северно море към Германия. Ние не успяхме да наваксаме голямото търсене. Нашите централи стояха изключени, вместо да работят. Изтърваха момента да запалим всички наши централи и да работят на пълна мощност. Така още през август цената тръгна нагоре, когато в Европа беше стабилна“, каза Жечо Станков.

Той посочи, че след това вече се е получила паника на всички европейски пазари. „Азия се възстанови много по-бързо от Ковид кризата, газовите доставки за там са в много големи обеми и се получи недостиг на газ в Европа. Създаде се едно изкуствено напрежение, самите производители на енергия се изплашиха, започнаха ден за ден да я продават, да завишават цените и съответно търговците на енергия, за да я пренесат до крайния потребител, казаха – продаваме я на цена на борса, плюс надценка. С други думи – никой не го интересува вече на борсата каква е цената, всеки си гарантира надценката. Така крайният потребител – бизнесът, домакинствата, се наложи да отнесе тази висока цена. Но аз съм оптимист, че с това което предлагаме - от страна на държавата, чрез Фонда, да се покрива разликата, пазарът до пролетта, най-късно до средата на годината, ще се успокои.“, каза Станков.