Унгария и Полша наложиха вето върху бюджета на ЕС и финансовата помощ към държавите-членки за справяне с коронакризата. Двете държави не са съгласни отпускането на средствата да бъде обвързано с върховенството на правото, каквато бе идеята. Заявка за ветото бе дадена още миналата седмица от страна на Унгария. За да бъде приет финансовият пакет от 1,8 трилиона евро за идните седем години, необходимо е одобрението на всички страни от блока.

Себастиан Фишер, говорител на германското председателство на Съвета на ЕС, потвърди в Twitter, че опитите за постигане на единодушие са се провалили, информират от германското издание “Шпигел”.

ЕС взе решение за историческия финансов пакет това лято. Той включва 750 милиарда евро за фонд за развитие на държавите след COVID-19 и още 1.1 трилиона евро като многоодишна финансова рамка.

Европейският парламент и държавите-членки взеха решение средствата да бъдат отпуснати срещу гаранции за спазване върховенството на закона. Едно от нарушенията на принципа на правовата държава например е проблем с независимостта на съдебната система и медиите. Унгария и Полша станаха обект на остри крикити именно там. Костатирани бяха и нарушения. България също попадна в полезрението на Брюксел след избухването на антиправителствените протести.

ЕС на прага на сериозна политическа криза

С блокирането на финансов пакет в разгара на пандемията, Европейският съюз отново се изправя пред сериозна политическа криза. Според дипломати канцлерът Ангела Меркел, председателят на Съвета на ЕС Чарлз Мишел и председателят на комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен тепърва ще трябва да обсъдят последващите си действия.

Ако финансовият пакет не може да бъде пуснат в действие, ЕС ще разполага с извънреден бюджет само за идната година. Помощните средства няма да потекат, а те са предназначени за подкрепа на държави като Италия и Испания, които са изправени пред икономическа катастрофа.