Изходът изглежда само един - отлагане на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС, докато не се сключи ясно, обвързващо двустранно споразумение между България и Република Свверна Македония за изчистване на всики двустранни въпроси. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Очаквам българското правителство да се пребори за Глава 35 от преговорната рамка, в която да бъде вложената цялата наша национална рамкова позиция, приета от българския парламент, като ясно обособими критерии, които да бъдат следени през целия преговорен процес. Това обаче изглежда все по-малко вероятно и от тук изходът е само един - отлагане на преговорите, докато не се случи ясно и обвързващо споразумение за изчистване на всички двустранни въпроси с Република Северна Македония", каза още президентът.

Не можем да дадем европейска легитимитизация на омразата към България, заяви Румен Радев. Президентът съобщи още, че ще обсъди темата още днес и с германския си колега.

Той отбеляза, че членството на Северна Македония е много важно за региона и България винаги ги е подкрепяла, но подчерта, че трябва да имаме ясни гаранции, че единството ни като българска нация и културно-историческото ни наследство няма да бъдат поставяни под въпрос от външни фактори.

"Като страна, отговорен член на ЕС, ние не можем и не трябва да си позволим да вкарваме в ЕС нови нерешени проблеми. Не може като самоуващаваща се нация 3 години след подписването на нашия Договор за добросъседство да виждаме текстове в учебници, да виждаме в музеи и паметници, на сайтове на университети и научни звена обидни и недопустими формулировки по отношение на България", допълни Румен Радев.

Държавният глава подчерта, че е недопустимо да ипотекираме националната си идентичност.

"Това, което в момента се опитват да спасяват по някакъв начин с вяли декларации за език и име, е само част от проблема. Проблемът е много по-дълбок. Той е свързан с дълбоките устои на нашата национална идентичност, културни, исторически, нашия суверенитет. Това изисква много добро споразумение: дали ново, дали анекс към настоящия договор, но ясен правонобвързващ документ. Не можем да ск позволим да нарушаваме решения, взети от българското Народно събрание с консенсус преди 1 година", обясни президентът.