На първата сесия на ЕП за този месец евродепутатите обсъждат на пленарно заседание въпросите за принципите на правовата държава и основните права в България.

На 30 септември Европейската комисия представи пред депутатите от Европейския парламент доклад за състоянието на върховенството на закона в държавите-членки на Евросъюза.

В него бе уточнено, че понятието „върховенство на закона” предполага прозрачен, отчетен, демократичен и плуралистичен процес за приемане на закони; правна сигурност; забрана на произволното им прилагане от страна на изпълнителната власт, ефективна съдебна защита от независими и безпристрастни съдилища, ефективен съдебен контрол, включително зачитане на основните права; разделение на властите; и равенство пред закона.

Подчертава още се, че тези принципи са признати от Европейския съд и Европейския съд по правата на човека и спазването на върховенството на закона е от съществено значение за доверието на гражданите и бизнеса към обществените институции, а ключовите му принципи се ползват с подкрепата на гражданите в държавите-членки на ЕС.

България бе спомената на няколко места в доклада, като се посочва, че там има проблеми - в частта за правосъдната система, борбата с корупцията и медийната свобода.

На 1 октомври с 35 гласа „за“ 30 „против“ и 1 „въздържал се“ Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента прие резолюция за България, в която се настоява Европейската комисия да продължи мониторинга над съдебната реформа и борбата с корупцията в България в рамките на механизма за сътрудничество и проверка. Именно тази резолюция се обсъжда в момента.

Финалният текст на резолюцията ще бъде гласуван в четвъртък.