Председателя на ЦИК Стефка Стоева обяви пред членовете на комисията решението си, че подава оставка по лични причини. Оставката ще се депозира в Народното събрание, за да бъде гласувана следващата седмица. Преди това обаче Стоева възрази срещу внесена промяна в избирателния кодекс, която да прехвърли изцяло отговорността за придобиването на машините за гласуване на Комисията. Стоева продължава да смята, че закупуването на машини трябва да се извърши от държавата. Припомняме, че на 20 март 2019 г. парламентът избра ръководство на Централната избирателна комисия (ЦИК). За председател на специализирания орган бе избрана Стефка Стоева. „За“ кандидатурата й гласуваха единодушно 141 народни представители. Стоева бе предложението на ПГ на ГЕРБ за ръководство на ЦИК.
Вицепремиерът Томислав Дончев категорично заяви - задачата за осигуряването на машини за изборите са на Централната избирателна комисия. В противен случай би могло да има спекулации за честността на вота.

Така Дончев коментира днешната новина за оставката на председателя на изборната комисия, която дойде внезапно. Стефка Стоева посочи като мотив “лични причини”, но решението й да напусне поста дойде непосредствено след скандалите с въвеждането на електронното гласуване.

"В обществото има консенсус, че машините ще помогнат за честността на изборния процес, затова следващите избори трябва да са на машини. Разбира се, отчитаме и мненията на експерти, както и представители на държави, които са въвели машинно гласуване, а после са се отказали, тъй като твърдят, че то създава повече рискове, отколкото възможности", коментира Дончев, цитиран от БНТ.

Той поясни, че заедно с "Информационно обслужване" вече е направено пазарно проучване и са събрани оферти от различни производители на машини, които могат да ги изработят в срок до следващите редовни парламентарни избори. Офертите са изпратени и на ЦИК след тяхно искане.

"Машините трябва да са закупени и да са собственост на държавата. Нелепо е всеки път да се наемат. Това прави изборите скъпи и създава риск за сигурността на надзорния процес", посочва Дончев.

"Машините трябва да бъдат закупени от ЦИК. Осигуряването на машините от МС би дало повод за спекулации, че управляващите ще контролират изборния процес. ЦИК е органът, избран от НС, в който са представени всички партии, който има отговорността да организира изборите. Той винаги е получавал подкрепа от изпълнителната власт, без правителството да се меси в изборния процес", поясни още вицепремиерът.

"Коментарите, че оставката на председателят на ЦИК е заради конфликт с мен, са нагли спекулации. Сигурен съм, че тя би казала същото, ако я попитате", отсече Дончев.