„Чистим България от бизнесмени, които замърсяват. Чистим България от хора, които са правили престъпления, независимо дали са политици, олигарси и т.н.”, заяви главният прокурор Иван Гешев пред депутатите в Народното събрание по време на отчета на дейността на прокуратурата и разследващите органи през 2019 г.

„Има време за всяка работа под небето, има време за разбиране, съединяване, има време за война, мир. Във фазата на война с престъпността сме”, добави Гешев.

„Подсъдимият Прокопиев - ще бъде подсъдим докато не приключи съдебната фаза на процеса, не е по-различен от подсъдимия Цветан Василев, Арабаджиев, Банев и Бобокови. Всички те са невинни до доказване на противното”, поясни главният прокурор.

„Единствената прилика между Прокопиев и престъпника Брендо е може би част от защитниците. Това може би е част от защитната стратегия на някои хора. Като си собственик на медии означава ли това, че Брендо ако и си основе два сайта, не трябва да бъде разследван”, попита реторично Гешев.

„Близките седмици ще отчетем резултатите съвместно с МВР за първото шестмесечие. Ще стане ясно най-вероятно за един сериозен спад в този вид престъпност. Надяваме се този процес да продължи и по същия начин този спад да е налице на годишна база. Това е резултат от координираните усилия на различните власти в лицето на прокуратурата като част от съдебната власт и МВР и други структури на изпълнителната власт в рамките на функционалната компетентност на всяка една от властите”, заяви още Иван Гешев.

Той посочи, че през годините този вид престъпност не представлявал приоритет.

„Работим активно по приватизационния процес и следприватизационния контрол и първите 14 сделки, които ни бяха представени от ДАНС. Анализът се извършва в две направления – наказателно- правен анализ и анализ по реда на гражданско-съдебния надзор”, каза главният прокурор.

По думите му прокуратурата се подготвя активно за старта на Европейската прокуратура.

„Организационно и методически осигуряваме взаимодействието си с европейския главен прокурор“, посочи Гешев и допълни, че ще внесе предложения в Министерство на правосъдието за съответните законодателни промени.

Иван Гешев изтъкна, че прокуратурата ще спре вниманието си по така наречените транспортни престъпления.

„Голямата си част българският Наказателния кодекс е морално остаряла”, заяви главният прокурор.

Законът е „кърпен десетки пъти”, а резултатът от това е, че регулира обществени отношения, които вече не съществуват или не урежда нововъзникнали такива.

„Това, което очакват българските граждани, а то в някаква степен не се случва, се дължи също и на този проблем”, коментира Гешев и обяви, че в близкия един месец прокуратурата ще представи своите виждани, под формата на експертно предложение до парламента, за промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс.

За пример той даде необходимостта от прецизиране на текстовете за престъпления по служба, корупционни престъпления и подкупите в частния сектор.

Пред депутатите Иван Гешев се похвали и с някои статистически данни от работата на прокуратурата за миналата година и подчерта, че 99,6% от разследванията са приключили в установените от закона срокове. Над 70% от тези производства са решени в срок от 7 до 8 месеца.

Делът на оправданите лица е 2,5%, при 2,7% за 2018 г. Делът на осъдените и санкционирани с влязъл в сила съдебен акт е 97,5%.

„На едно от първите места сме в Европейския съюз”, подчерта Иван Гешев.