Елзаският регион е един от най-тежко засегнатите от коронавирусът във Франция и новите случаи от разболели се са толкова много, че много от тях не успяват да получат медицинска грижа, пише DW.

В Университетската болница в Страсбург медицинският персонал работи дори и да е заразен с коронавирус, а пациентите над 80 години вече не получават терапия с респиратори.

За възрастните се полагат само "грижи за край на живота с опиати и хапчета за сън", твърдят служители от германския Институт за кризисна медицина от Тибинген в писмо до властите в провинция Баден-Вюртемберг, която граничи с Елзас.

Германски медицински експерти посетиха болницата в Страсбург в понеделник и след завръщането си предупредиха за "реална заплаха" за влошаването на ситуацията. Те призовават местните германски власти да се подготвят "спешно" епидемията да достигне това ниво и през границата.


Според доклад на експерти, един пациент, нуждаещ се от респиратор, пристига в болницата в Страсбург на всеки час. Там вече има 90 легла с необходимото оборудване, но капацитетът се разширява. Само трима от 90-те пациенти на интензивно лечение бяха по-млади от 50 и без предишни заболявания. Всички пациенти, които могат да се движат и не се нуждаят от спешна помощ, се изписват от здравното заведение.

Елзас е един от най-засегнатите региони във Франция. Счита се, че февруарският митинг в град Милус е допринесъл за драматичното разпространение на вируса в региона и в цялата страна.

Според последните данни на Worldometer от 27 март, заразените с COVID-19 във Франция са 29 155, а починалите от болестта – 1696.

Френската армия подготвя полеви болници в районите на Страсбург и Милуз и пациентите ще бъдат прехвърлени там. В допълнение към големия недостиг на болнични легла и оборудване за защита, има все по-малко медицински персонал, който може да се справи с големия брой пациенти. Болниците вече започнаха да назначават лекари от други отделения като педиатри и дори студенти по медицина. Петима медицински работници във Франция вече са починали от коронавируса.