Четири грипни щама ни удрят тази зима, от МЗ уверяват, че има достатъчно ваксини

img

Притесненията за недостиг на ваксини против грип през 2019 г. са неоснователни, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Те се позовават на факта, че при имунизационен обхват през 2017 г. ваксината е покрила 2,4% за всички рискови групи.

Имунизацията срещу грип е препоръчителна според Наредба № 15 от 12 май 2005 г. за имунизациите в Република България, съобщиха от МЗ.

Тя се препоръчва ежегодно на хората, навършили 65 години, както и на други лица: възрастни и деца над 6-месечна възраст, страдащи от някои хронични заболявания, за живеещи в организирани колективи.

Такива са специализирани институции за предоставяне на социални услуги, военни поделения, общежития и др. Имунизацията е препоръчителна за транспортни работници, служители в армията и полицията, медицински персонал и др. Тя е препоръчителна и за хора, които могат да заразят високорискови пациенти и членове на семейството им, персонал на лечебни, здравни и социални заведения.

Имунизационният обхват с грипни ваксини е твърде нисък, като за периода 2013-2017 г. средният обхват в страната е едва 2,4 на 100 души (2,17 - 2,61%), според продадените ваксини.

Заради ниския обхват на ваксината от здравното ведомство разработиха Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г.

Имунизацията срещу сезонен грип е особено важна за хората в напреднала възраст, при които тежкото протичане и усложнения намаляват до 60%, а смъртните случаи с 80%, уверяват от МЗ.

Целта за първата година от влизане в действие на Програмата е да се постигне 10% имунизационен обхват, който да се повишава плавно всяка следваща година от действието на Програмата. През 2022 г. ваксината срещу грип трябва да бъде 25%.

Принципът, по който ще се поставят ваксини, ще бъде заложен в Указание за реда за предписване, отпускане, отчитане и заплащане на ваксините срещу сезонен грип, осигурявани по Националната програма, изготвено от МЗ и НЗОК. След влизането му в сила личните лекари ще могат да заявяват количества ваксини за лица от пациентската си листа, отговарящи на критериите. Съгласно проекта на Указанието срокът за извършване на имунизациите обхваща периода от 1 октомври до 31 декември т. г.

Всяка ваксина се поставя след преценка на здравословното състояние на човека и липсата на противопоказания. Общопрактикуващият лекар е този, който познава лицата от пациентската си листа и техните придружаващи заболявания. Той е и изпълнителят на Националната програма и има професионалната компетентност да препоръча имунизация с противогрипнаваксина.

МЗ ще направи анализ на изпълнението на имунизациите при лицата от целевата група, така и годишни отчети за дейностите по програмата. При констатирана необходимост ще се търсят възможности за разширяване обхвата на програмата

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Има ли коронавирус в Бургас?

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас

Богоявление 2020