През последните два месеца туризмът връща своята жизнеспособност. Това коментира служебният министър на туризма Стела Балтова по време на среща с президента Румен Радев, на която се обсъждат развитието на пандемията от коронавирус у нас и необходимите здравни и социално-икономически мерки за намаляване на последиците от потенциална нова вълна.

По думите й секторът успява да се възстанови и към днешна дата има сравнително нормално протичащ сезон, който е достигнал ръст на чуждестранните посетители на нивата от миналата година.

Според ресорния служебен министър трябва да има много сериозна предвидимост при затварянето на бизнеси, защото туризмът е свързан с много сериозни инвестиции, а освен това се губи и изключително ценен капитал какъвто е човешкият ресурс. Балтова също така изрази и подкрепа на предложението за актуализиране на държавния бюджет, предава БТА.

Като друго изключително важно условие за възстановяването на сектора Балтова посочи и актуализирането на правилата за работа в местата за настаняване. Тя обясни, че са обособени две места за настаняване, предназначени единствено за карантинирани - на Северното и Южното Черноморие.

"Продължаваме да разчитаме на това, че всеки потребител на туристическа услуга и участник в бизнеса трябва да бъде отговорен в поведението си, за да може да завършим летния сезон. Вече сме в подготовка и на зимния", коментира тя, акто допълни, че от страна на държавата са били договорени немалко безплатни антигенни тестове, с което се улесняват пътуванията между държавите от ЕС.