Хората на възраст 40-49 години имат най-много проблеми с просрочени дългове, а новите най-добри платци са младите между 18 и 29 години. Това показват данни от проучването “Добрия платец” на компанията “Агенция за събиране на вземания”.
Един от любопитните изводи в проучването е значително подобрената платежоспособност на младите потребители - тези до 29 години. В миналото тази група често беше давана като пример за проблемна при планирането на личните финанси и навременните плащания. Сега ситуацията е различна и те са най-добрите платци на просрочени дългове.
При традиционно добре представящата се възрастова група по отношение на просрочените задължения - тази над 60 години, има влошаване спрямо предходната година. Но хората на възраст 60-69 години и над 70 години продължават да са по-коректни платци на просрочени задължения, отколкото хората на средна възраст, чиито разходи и финансови потребности по начало са по-високи, посочват от компанията за събиране на вземания. След тези на възраст 40-49 години, най-големи проблеми с просрочени дългове имат хората между 50 и 59 години.
Проучването на компанията за събиране на вземания обхваща над 550 хил. броя задължения. Данните показват, че платежоспособността на хората с просрочени задължения в България e рекордно висока, а все повече от тях сключват доброволни споразумения за плащане и използват онлайн канали за погасяване на дълговете.
Събирането на просрочени дългове чрез съдебни дела е по-резултатно, но добро плащане на задълженията има и в извънсъдебната фаза на събирането им, което е още един показател за активността на българските домакинства в обслужване на задълженията, пише в анализа. През миналата година е отчетен ръст на споразуменията за доброволно плащане от 27,9% спрямо предходната година.
Факторите за благоприятните тенденции при събирането на просрочени дългове са относително ниската безработица и висока заетост, ръстът на доходите, в това число заплати и пенсии, исторически ниските лихви по банковите заеми и дори отчетената през изминалите три години инфлация, която обезценява натрупаните в миналото дългове.
Най-големи затруднения при плащането на просрочени дългове имат жителите на Берковица и Самоков. Според населеното място най-съвестни при плащанията през миналата година са били жителите на Панагюрище, Димитровград и Габрово. Година по-рано такива са и хората в Пазарджик и Смолян. Велико Търново показва най-устойчива тенденция в това отношение - хората в града и областта плащат сравнително редовно просрочените си задължения през всяка от изминалите две години.
Според типа на дълга, най-добре по отношение на събирането им се представят сегментите на стоковите кредити и кредитните карти. През миналата година в сравнение с предходната има влошаване при плащането на просрочени задължения по потребителски кредити.