За следващата година нито Варна, нито Бургас могат да се притесняват за вода, защото язовирът е с количество, което позволява повече от година да може да тече вода, включително и при засилен туристически сезон. Нямаме проблем с водоснабдяването. Черноморието тази година няма да има проблеми с водата. Ще има вода и за промишлеността през язовир Георги Трайков, тези два язовира, които закачаме са една огромна придобивка за Бургас, за да може да изкара една година, дори и без Камчия да подаде вода към вас, а тя винаги ще подава. Това обяви в Бургас министърът на околната среда Емил Димитров в Бургас. Заедно с зам. министърът на регионалното развитие Николай Нанков, той се срещна с кмета на Бургас Димитър Николов, областния управител Вълчо Чолаков, директора на ВиК инж. Ганчо Тенев.

Министър Димитров каза, че е ходил на място до язовир Камчия, както и до язовирите Порой и Ахелой, които трябва да станат резервоари за Бургас. Сега работата по тях ще протича не в авариен режим, а съгласно всички нормативни процедури. „Ако не беше валяло, трябваше да наложим иконимии на Варна и трябваше да намерим тук вода. Язовирите са в лошо състояние, защото не са полагани никакви грижи за тях, откакто са дадени на „Напоителни системи“. Но пък са готови язовири, защото е практически почти невъзможно да се направи нов язовир. Затова към декември месец това беше нашата алтернатива, да ги направим резервоари за Бургас. Искахме най-хубавите тръби, най-хубавите помпи, най-добрите съоръжения. Така че в момента, в който влязат в експлоатиция, да се напълнят и така, че дори и да спре язовир Камчия, град Бургас да има вода за една година, без да усети, че язовирът не е включен“, поясни Димитров.

В момента нямаме място за притеснение за цялото Черноморие. Варна имат от три места възможност да получат вода, те я полчават от две в момента. В момента язовирът е на ниво 174 млн., имаме 98 млн. питейна вода, която може да дойде за Варна и Бургас. Годишно ползвате 90 млн. Значи имате за повече от 1 година.“, каза още министър Димитров.

Всички граждани по Черноморието трябва да спокойни, че поне за година и половина, само от наличните колиества на язовир Камчия, има осигурена вода. За водна криза не може да се говори!“, увери и зам. министър Нанков.

За ситуацията в Маринка, Димчево и Твърдица, че за там има резервиран бюджет, предстои внасяне на инвестиционните проекти за две от селата, за да може да се остойности обема на инвестицията. „В авариен режим инж. Тенев започва с работота още в рамките на тази седмица, стига атмосферните условия да позволяват. Миналата година, когато искахме вода, тази година ни залива, последиците от което в някои области в страната, имаме активирани срутищни процеси.“, каза зам. министър Нанков.