Цистерните на взривилия се влак са проверени. Машинистите са минали инструктаж, преди да тръгнат на път. Това каза за bTV Димитър Баев, зам.-управител на „Булмаркет”.

Композиция на тази компания дерайлира и се взриви в шуменското село Хитрино.

Влаковата композиция, която дерайлира и избухна, се е състояла от общо 26 цистерни, три от които са превозвали пропан-бутан, 20 – с пропилен, а три са били празни

Всеки влак си има пътен преглед, има ревизия и има строго установени правила, по които се прави оглед на влака, съответно проверка на състоянието му. Във влакообразуващите гари се правят допълнителни проверки. Има си технология, която е била спазена, допълни Димитър Баев.

Той обясни, че товарът е на румънски собственик, цистерните са румънски. Те са били получени в Русе, закарани са били до Бургас, където са натоварени, и са тръгнали обратно към границата.

"Ние ежедневно караме такива транспорти, специализирани сме във всякакви видове товари, включително и горива. Какво се е случило тази сутрин, все още никой не може да каже.

Доколкото разбрахме се е скъсал влакът при навлизане в гара Хитрино, което е някакъв вид технически проблем, но не можем да кажем на какво се дължи – дали на железен път, дали на състояние на вагона", коментира още Димитър Баев.

Досега компанията не е имала сериозни инциденти, категоричен беше зам.-управителят.

Той обясни, че „Булмаркет холдинг” е собственик на компанията „Булмаркет рейл карго”, която извършва железопътните превози на територията на страната. До преди две години тя е била в компанията майка, от преди две години работи като абсолютно самостоятелна компания на пазара. Специализирани са в превоз на горива, химикали и всякакъв друг вид генерални товари. Управителят на „Булмаркет рейл карго” Стефан Иванов е в съда в Шумен на разпит с прокурори и машинистите, които са задържани и дават обяснения.

Цялото село Хитрино е евакуирано, защото тази нощ предстои опасна операция по преместването на горивото от ж.п. цистерни в автовози, каза директорът на „Пожарна безопасност“ комисар Николай Николов. За тази цел в Хитрино вече са и експерти от „ЛУКойл Нефтохим“ - Бургас, добави той. Комисар Николов посочи, че операцията е рискова и че са взети мерки опасностите да бъдат сведени до минимум.