С тържествена церемония днес беше открит паметник на именития бургаски художник Петко Задгорски. На събитието присъстваха кметът Димитър Николов, зам.-кметът Диана Саватева, общински съветници, обществени личности, ученици и граждани. Сред хората беше и авторът на паметника Руси Костадинов, както и председателят на Сдружение "Общество за духовни изяви" и на Инициативния комитет за създаване на паметника Румяна Емануилиду.

„Един от най-талантливите бургаски творци, първият председател на Дружеството на бургаските художници вече има свое достойно място в алеите на Морската грдина. Благодаря на всички, които помогнаха и участваха в този дълъг път по реализиране на идята, особено на Румяна Емануилиду . Може би символно, неговият бюст-паметник се намира на крачки на една от най-добрите му творби – паметникът на Пушкин, който е класиран като най-красивия монумент на писателя извън пределите на Русия. Нека се гордеем с наследството, което Петко Задгорски е оставил”, заяви кметът Димитър Николов.

Авторът на паметника Руси Костадинов благодари на общината, кмета Николов, зам.-кмета Диана Саватева и колегата си Николай Дубаров за помощта в Морската градина на Бургас, която е с особен сатут, да бъде разположен паметник на Задгорски. Костадинов сподели и за срещата си със сина на големия художник, който за съжаление не успява да доживее да види откриването на монумента, посветен на баща му.

„Преди 3 години г-жа Елисавета Петрова, на която благодаря, ме запозна със сина на Петко Задгорския. Това се случи в Градската художествена галерия. Мислихме на каква възраст да го изобразим, понеже тогава имаше две неща за него, правени от Панайот Димитров. Едното е на гроба на Петко Задгорски, другото е в Градската художествена галерия. На тях той е в по-зряла възраст. Има един автопортрет от 1949 година, където Петко Задгорски е 47-годишен, който аз страшно много харесвам. Синът на Петко Задгорски беше известно време в България, после дойде пандемията и замина за Мюнхен, чувахме се всяка седмица, пращах му снимки, докато не дойде момента да го отлеем паметника от метал”, сподели Руси Костадинов.

Дори времето отдаде почит към големи талант на Задгорски и точно за откриването дъждът спря и слънцето се усмихна.