Все повече млади хора предпочитат да се установят в Бургас, вместо да търсят реализация в чужбина. А причината, която ги отклонява от Терминал 2 на Летище София към морския град, е офисът на аутсорсинг компанията „Съдърланд Глобъл Сървисиз”. В последните две години тя предлага мечтата на всеки, който се стреми към професионално развитие и сигурна работа – стартова заплата около 1 000 лв., работен ден с фиксирани начало и край, почивки, отпуски и тиймбилдинги. Или с други думи - трупане на опит и възможност за самостоятелен живот, с осигурен висок стандарт.

За владеещите немски език, без значение от възрастта, вратите на компанията са отворени за интервю, поради факта, „Съдърланд” набира още 100 души.

Обявените работни места показват и защо преди дни Бургас спечели наградата за „Аутсорсинг град с най-висок потенциал за развитие", която бе приета лично от кмета Димитър Николов. В този бранш към момента са ангажирани над 35 хиляди професионалисти в страната, като 1200 от тях са служители на „Съдърланд”.


Аутсорсинг компанията помага и за разрешаване на важния въпрос - не дали ще си намериш работа в Бургас, а за колко пари ще е тя. Тук почти няма безработица - през зимата нейното ниво е 4%, а през лятото, заради близостта до морето, спада на 2%. Затова изборът се прави според заплащането и условията.

Чаровната Вики започва работа в компанията миналата година, веднага след като завършва Немската гимазия.

„Трябваше да е само за няколко месеца, за да доразвия знанията си по немски език, и след това да замина в чужбина, но в последствие реших да не правя никакви промени. Поради тази причина се записах да следвам задочно в София и сега съчетавам работата с образованието”, казва бургазлийката. Още в гимназията тя се занимава с поддръжката на немски онлайн магазини и сайтовете за билети.

„Макар и дистанционно, общувах само с германци и видях, че стереотипът на работа няма нищо общо с този в България. Тогава си казах, че след като завърша задължително трябва да работя нещо подобно и реших, че трябва да замина в чужбина. После се озовах тук и макар, че екипът е български, редът и системата на работа е изцяло по немски стандарт. Щастлива съм, че открих „Съдърланд””, добавя още момичето. Макар да е само на 20 години, благодарение на работата в „Съдърланд”, тя живее самостоятелно и се радва на спокойствие.

„За стандартите на Бургас заплащането е достатъчно, за да живеем спокойно и сигурно

и да нямаме ежедневни проблеми и битовизми, които да ни затормозяват излишно”, мисли Виктория.

Според нея младите хора в екипа са поощрявани, ако имат желание и амбиция да се развиват. Пример за това е, че макар да е от скоро в компанията тя получава повишение, защото е оценена като кадър.

„Може да си нов, но ако работиш добре и се развиваш, това се забелязва”, добавя Виктория. Част от нейните някогашни съученици вече са й и колеги, а на интервютата за работа се явяват и от последния завършил випуск.

Ежедневието на служителите в „Съдърланд” минава динамично. Клиентите, които се обслужват, са едни от най-известните фирми в света. За да избягат от стреса, служителите винаги намират време в почивките за билярд, джаги или отпускане на масажиращия стол в зоната за отдих. После се връщат на работните си места, като някои работят на e-mail, а други отговарят на телефонни обаждания. Това зависи от опита им. Златина Гинчева, която е в „Съдърланд” от 8 месеца, вече отговаря на телефонни обаждания.

23-годишната жена е завършила лингвистика и има опит с предишни работодатели в България.

„Това е първата ми работа по специалността.

Социалнят пакет е едно от нещата, които ме мотивира да работя тук.

Също така и заплащането, което е много над средното ниво и доста по-различно от това, което съм получавала при предишни работодатели. Във фирмата знаят как да ни стимулират”, споделя Златина. Заради работата си в „Съдърланд” тя се мести от Царево в Бургас, където планира да остане.

При започване на работа в „Съдърланд” най-важното условие е владеенето на немски език, като предишен опит не е необходим. Желаещите могат да посетят офиса на Съдърланд в мол Galleria Burgas, сайта на компанията www.sutherlandglobal.bg или да се обадят на телефон 056 590 128. В Бургас офисът на фирмата започна работа през лятото на 2014-та година, като в момента осигурява около 200 високоплатени работни места в града. Плановете са екипът да се увеличи до 300 човека до края на тази година.