Председателят на Бургаския апелативен съд разясни изпратеното до Върховния касационен съд становище на съдиите от наказателно отделение относно тълкувателното дело във върховната инстанцията по повод уеднаквяването на съдебната практика по въпроси за престъпленията на пътя.

Според нас, ако пешеходецът пресича на точно определеното по закон място, а именно на пешеходна пътека и пресичането вече е започнало - правото му е абсолютно. Ако не е на пешеходна пътека съпричиняване категорично ще има, ако настъпят вредоносни последици при ПТП и това съпричиняване ще се отчете, както при размера на гражданския иск така и при определяне на отговорността на подсъдимия“, посочи съдия Вълкова.

Причината за изпратеното до Върховния касационен съд становище е, че съдилищата в страната имат противоречива практика. За един и същ казус има различни наказания - условни и ефективни, защото магистратите гледат по различен начин на поведението на пешеходеца. Поводът за образуване на тълкувателното дело е процесът срещу Диян Станчев от Варна, който уби 20-годишната Лора Казанлиева с мотора си на пешеходна пътека.

Свързани статии:

Могат ли да са виновни пострадалите на зебра

Може ли пешеходецът да прецени скоростта на идващия автомобил?