Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) инициира международна операция за пресичане на дейността на организирани престъпни групи, съпричастни към изграждане на нелегални фабрики за производство на цигари на територията на чужда държава, канали за контрабанда и реализация на незаконната продукция в страни от ЕС, съобщиха от ДАНС.

Арестувани са общо 20 души като предполагаеми членове на престъпна организация, 15 от които са български граждани. Иззети са над шест милиона къса фалшиви цигари, както и 33 тона суров тютюн на обща стойност над 7,5 млн. евро.

В ДАНС е придобита информация за дейността на международни организирани престъпни групи, съпричастни към изграждане на нелегални фабрики за производство на цигари, снабдяването им със суровини и консумативи, наемане на работници, логистично осигуряване и пласмент на готовата продукция, както и финансиране на цялата престъпна дейност.

Паралелно с това е установена и експлоатацията на канали за контрабанда на цигарени изделия без бандерол.

През 2023 г. и 2024 г. е осъществена координация с партньорските служби на Испания и са проведени комплекс от мероприятия по документиране и пресичане на престъпната дейност на групи, ангажирани в дейности по незаконно производство и продажба на тютюневи изделия.





Установено е, че придобитите от престъпната дейност парични средства се въвеждат във финансовия оборот посредством механизми за „изпирането“ им.

Във финалната фаза на операцията, през март и април тази година, в испанските градове Мадрид и Лусена са разкрити две нелегални фабрики с оборудване за производство, пакетиране и дистрибуция на цигарени изделия от известни марки.

Разследването остава отворено и не се изключват по-нататъшни действия.