Заплатите в туристическия сектор тази година ще бъдат вдигнати с около 20% на всички нива. Това обяви служебният ресорен министър Евтим Милошев. Той е на работно посещение в „Слънчев бряг”, където се срещна с представители на туристическия бранш, за да обсъдят проблемите преди старта на летния сезон.

„Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници. Най-добрите работници, най-желаните работници в туризма са българите. Търсят се работници от трети страни, защото има недостиг на работна ръка. Но пак казвам, добрата новина е, че за поредна година с около 20% ще се вдигнат възнагражденията в сектора. Това е важно, защото си струва да се обърне достатъчно добро внимание на сезонната работа“, каза Милошев.

Служебният министър на туризма коментира и проблема с визите на работниците от трети страни, както и другите притеснения на бранша. „Няма как тази среща да реши проблема с визите. По-скоро мога да ви кажа какви въпроси бяха поставени на срещата в „Слънчев бряг”. Мога да ги групирам в следния порядък. Първото нещо е огромното желание и искане на бранша капацитетът на нашите консулства, особено в Средна Азия, където в момента е набирането на работници от трети страни, за нуждите на туристическия сектор, да вдигнат своя капацитет. Водили сме разговори в тази посока и смятам, че това е постижимо. Второто важно нещо е Законът за изменение и допълнение за чужденците в България. В момента тече дебат в Народното събрание по тази тема. Очаквам добра новина и това ще бъде най-добрият знак от депутатите към сектора, ако този закон бъде приет. Третият проблем е Наредбата за водноспасителната дейност, приета от Министерския съвет. Тази наредба налага много изисквания, с които секторът все още не е готов да се справи. Молбата им е, ако може това действие да се забави“, заяви Милошев.