Между 30 и 80 лева трябва да отделят желаещите да си закупят естествени коледни дръвчета тази година. Най-евтини са рязаните ели с поставка, чиято цена започва от 30 лева, но пък стига до 80 лева, в зависимост от височината на дръвчето, като интерес към най-големите – тези с височина около 2 метра, проявяват основно хора, които живеят в къща. Стартовата цена на саксийните е по-висока и при тях сумите варират от 40 до 70 лева. Разнообразието на дървесни видове предлага борчета, ела и смърч.

"По-скъпи са тази година, но няма как, голямо количество заминаха за Англия", оправдва се търговец на коледните дръвчета в центъра на Бургас, пред когото въпреки цените, се суетяха клиенти. Така и не стана ясно дали това е просто неговия начин да обясни цената, която договаря директно с клиента по своя преценка.

И тази година на всяко дръвче е поставена пластина между втория и третия прешлен от върха към основата на дървото. Живите елхи са поставени в специални контейнери. Същинското търсене обаче, все още не е започнало. То се очаква да започне след седмица, като неговият пик ще е точно преди Коледа, коментират търговците.

Няколко са местата в града, където желаещите за Коледа с аромат на елха могат да закупят живите дръвчета. В центъра това е тържището на ъгъла на булевард „Стефан Стамболов“ и улица „Цар Симеон I“. Живущите в комплексите „Славейков“ и „Изгрев“ могат да се сдобият с дръвче от магазин „Метро“, като мини пазара е разположен между двата входа на маркета. Цените на живите елхички в Мосю Бриколаж и Хоумакс варират от 16 до 36 лева, а в ЛИДЛ струват 36 лева. Цената на елхичките в интернеет е от 20 до 250 лева според големината, като трябва да предвидите и между 5 и 15 лева за доставка до 24 часа.

„Елхата в саксия гарантирам, че ще издържи толкова дълго, колкото искате да я гледате и няма да изпадат игличките. До парно или под климатик – те са много силни дървета. Внимавайте само, когато дойде време да я засадите в двора. На дръвчето първо му е необходима климатизация. Не може да е стояло на топло дълго време и изведнъж да го оставите на студа. Поне две седмици го гледайте на терасата и чак тогава може да се засади“, съветват търговците.