Правителството на Холандия възнамерява да подготви закон, който ще легализира т.нар. подпомагано самоубийство за онези, които смятат, че животът им е приключил без да е задължително тези хора да са неизлечимо болни. Това съобщи Dnevnik.bg. Страната е първата, узаконила евтаназията през 2002г., но само за пациенти, за които се смята, че страдат от непоносима болка без надежда за излекуване.

В писмо до парламента министрите на правосъдието и здравеопазването казват, че подробностите за новия закон тепърва ще се уточняват. Но хората, "смятащи след внимателно обмисляне, че животът им е свършил, трябва, при строги и внимателно изработени критерии, да получат възможност да приключат живота си по достоен за тях начин".

Критици на евтаназията вече казват, че практиката в Холандия вече е излязла от първоначалните рамки и се прилага и за хора с психически заболявания и деменция. В обществото обаче цари масова подкрепа и през изминалото от узаконяването ѝ време ръстът е двуцифрен през всяка година. През 2015г. помощта на лекари за асистиране на доброволно самоубийство са потърсили 5516 души, или 3.9% от всички смъртни случаи в страната.