Производителите на манов мед от Странджа поискаха най-високата европейска закрила за продукта си - защитено наименование за произход. Сдружението "Странджански манов мед" подаде заявление в земеделското министерство, което е първият етап от процедурата.
Досега български продукт не е кандидатствал за европейско наименоване. За 10 години от влизането на България в ЕС само розовото масло и горнооряховската луканка са получили европейски знак за качество, но само като географско означение.

Защитеното наименование за произход гарантира, че всички етапи от производството, преработката и пакетирането на продукта се извършват при гарантирано ниво на качество и географския ареал, заявен при кандидатстването.

В заявлението се посочва, че медът се произвежда по уникален начин, в който участие имат почвите, климатът и флората на планината Странджа - една от 5-те приоритетни за опазване територии в Европейския съюз. Информацията съобщава изданието „Български фермер”.

Странджанският мед е описан като "сладък, понякога с леко кисел и горчив вкус". Захарите в него са не по-малко от 45г/100г, а захарозата - не повече от 8%. За него е характерно ниското съдържание на полен от дървесни видове, диворастящи медоносни храсти и треви. В меда от Странджа има висок брой манови елементи, като гъбни спори, кониди и хифи. Той е богат на калий, магнезий, литий, манган и минерали.

Произвежда се в общините Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново и Средец.

Сдружението на производителите смята, че растенията, които се срещат само в Странджа на територията на България, правят техния продукт уникален и имащ право на европейско признание като отделен селскостопански продукт.

Земеделското министерство е дало срок до 10 ноември за мотивирани възражения от други производители, които оспорват кандидатурата. Ако няма такива, заявлението ще бъде изпратено в Брюксел. Европейската комисия трябва да се произнесе по него в срок от 6 месеца. След това ще бъде дадена възможност за обжалване от останалите страни чренки, преди да бъде издаден официалният сертификат, посочва още изданието.

След като получи европейско защитено наименование за произход, странджанският манов мед ще може да търси нови пазари с помощта на европейски средства. За 2017 г.парите за промоция на земеделски продукти в ЕС са 117 млн.евро, като се очаква през 2019 г. те да достигнат €200 млн.

В ЕС има защитени 31 вида мед. Най-много европейски сертификати за мед е защитила Португалия -9, следвана от Испания, Полша и Франция - по пет.